Tips inför julmaten

av | Behandling

Även om julen i år inte kommer likna någon annan detta coronaår så längtar nog många av oss i alla fall efter att få njuta av julens smaker. Men hur är det med julmat vid IBS och en orolig mage. Kanske blir det….

…glögg, russin, nötter, fikon, klementiner, dadlar, pepparkakor, lussebullar, klenäter,  dopp-i-grytan, sill, gravad lax, rökt lax, hovmästarsås,  julskinka, stark senap, rödbetssallad, sillsallad, rispudding, sylta, brunkål, rödkål, grönkål, ris á la malta,  strömming, Janssons frestelse, köttbullar, prinskorv, gubbröra, pressylta, kalvsylta, paté, leverpastej, kokt potatis, räkor, bruna bönor, ägghalvor, brysselkål, revbensspjäll, vörtbröd, julknäcke, kavring, kroppkakor, grynkorv, lutfisk, kryddiga rökta korvar, ostar,  äggost, mandelmusslor, fruktkaka, struvor, fudge, kolor, chokladtomtar, marsipan, knäck, hummer, mumma, svagdricka, snaps, julmust, julöl, vin, kaffe, champagne…….ja, listan kan göras lång och inte sällan äts mycket av detta vid ett och samma tillfälle.

Julmat vid IBS

Högtiderna kring jul och nyår kan verkligen bli en utmaning för våra magar, inte minst för alla med IBS. Kanske är detta år då kanske inte alla traditioner blir som vanligt även en möjlighet att anpassa julbordet lite – en magvänligare jul helt enkelt.

Dietisten på alltomibs.se har knåpat ihop några tips som man kan ta till för att minska problemen med en trög eller uppsvälld mage i samband med julens måltider.

Våra tips inför julbordet eller nyårsmiddagen

Nedan följer våra tips för en skönare magkänsla under jul- och nyårshelgen då maten ofta hamnar i fokus. Klicka dig fram genom bildspelet för att ta del av våra tips.

REGELBUNDNA MÅLTIDER

Har man IBS, en uppsvälld eller känslig mage handlar det oftast om HUR man äter, snarare än VAD man äter. Försök hålla samma måltidsrutiner varje dag, även under jul och nyår.

MINDRE PORTIONER

Gå hellre flera gånger och hämta mat vid julbordet än att ta mycket på kort tid. Smakerna blir lättare att hålla isär och det är dessutom trevligt att sitta en längre stund tillsammans och äta.

FÖRLÄNG JULBORDET

 …och ät under en längre tidsperiod. Dela upp måltiden i olika delar med små avbrott för någon aktivitet, eftersom det är allra bäst att äta regelbundet. Troligtvis kommer alla runt bordet att må bättre av det oavsett IBS-besvär eller inte.

ÄT LÅNGSAMT

Det tar en stund att känna av mättnadssignalerna. Då kanske man slipper känna sig uppsvälld eller att det där sista man tog blev alldeles FÖR mycket.

FINFÖRDELA MATEN

…och tugga den väl för magens skull.

VARIERA KOSTEN

Har man ett ensidigt högt intag av vissa livsmedel kan man försöka balansera sitt kostintag. Kanske var det de där 15-30 skumtomtarna som rörde till det i magen förra julen. Se över om du till exempel äter oproportionerligt mycket av så kallade FODMAPs. Läs mer om fodmap eller hämta vår fodmap-lista helt gratis.

TÄNK PÅ VAD DU ÄTER

Dra ner på sådant som retar magen. Kanske vet du redan nu att det är vissa saker du kan dra ner på för att undvika förvärrade magproblem av julmaten. Annars kan ett tips vara att minska på: bönor, dopp-i-grytan, kålrätter, ris-á-la malta och julmust.

ANPASSA RÄTTERNA

Anpassa rätterna efter din mage. Njut av allt du verkligen kan äta trots dina IBS-besvär. Balansera riskerna för besvär mot nyttan eller glädjen av att njuta av julens godsaker. Om ni är flera som firar tillsammans kanske du kan be om att få anpassa några rätter efter vad din mage tål.

MINSKA PÅ SÖTSAKER OCH KOLSYRA

Var lite extra försiktig med kolsyrade drycker och för mycket sötsaker.

ALKOHOLEN

Alkohol kan påverka magen på olika sätt. Dels hur mycket alkohol man dricker, men även vilken sorts alkoholhaltig dryck man förtär tros kunna påverka. Läs mer här om hur alkoholen påverkar magen.

GÅ PÅ TOALETTEN

Gå på toaletten så fort och så ofta du behöver. Kanske en skitsak men din ensak!

RÖR PÅ DIG

Motionera mera – undvik stillasittande. Tarmens rörelser stimuleras av fysisk aktivitet, så varför inte bege sig ut på en promenad mellan rätterna? (I år får ni dock hålla mer avstånd till varandra än tomtarna på bilden)

TA DET LUGNT

Ordna festmåltider, storstäda huset, återvinningsstationen, tapetsera, köpa soffa, rea, 900 meter ljusslinga, tvätta bilen, julpynta, stryka gardineretc… Stress kan förvärra magbesvär och göra livet jobbigare på fler sätt.

Var snäll mot dig själv och magen

Så här i juletid ska du passa på att vara lite extra snäll mot dig själv och din mage. Även om det är ”mycket nu” så kan exempelvis en kort promenad öka välbefinnandet. Kanske finns det en isbana, skidspår, skidbacke, pulkabacke, utsiktsplats eller något annat i naturen (kanske finns det till och med svam på vissa platser) som är värt att upptäcka så här års.

Fysisk aktivitet är dessutom omtyckt och positivt för våra magar. Det hjälper tröga magar att få lite fart och för den som är uppsvälld eller besväras av gaser kan fysisk aktivitet hjälpa naturen på traven med att avlägsna gaser samt lätta på knipkänslor. Läs mer om motion och magproblem.

Glöm inte att det ofta behövs en kombination av förändrade rutiner, kost, behandling och motion för att komma tillrätta med besvären vid IBS. Du kan även fråga vår dietist om IBS och andra mag-tarmsjukdomar, ställ din fråga här.

Vi på redaktionen för alltomibs.se vill passa på att önska alla våra läsare en riktigt…

God Jul och Gott Nytt År!

Orolig för magen?

Är du orolig för magen såhär i juletider? Brukar glöggen ge något av en chock? Eller knäcken? Kanske julmaten också? Symtomen kan komma lite till mans men ger ofta en förstärkt reaktion för den som besväras av IBS.

I nya boken ”Alla känner någon som har det” delar tjugo intervjupersoner med sig av sina olika erfarenheter av IBS.

”Har jag sagt allt det där kloka?” var Anders spontana kommentar när han fick läsa igenom intervjukapitlet innan tryck. Läs om hans och övriga intervjupersoners erfarenheter i IBS-boken ”Alla känner någon som har det”.

Bokens syfte är att öka kunskapen och minska tabun kring mag- och tarmsymtom. Den innehåller även en faktadel med intervjuer med läkare och dietister med flera.

Läs mer och beställ boken här.

ANNONS

SÖK PÅ ALLTOMIBS.se

Undviker du toaletten? Våra tips förenklar vardagen

Undviker du toaletten? Våra tips förenklar vardagen

Uppblåst mage, ont och bråttom på toa, men ändå undviker du toaletten? Det är många som kan relatera till detta, med eller utan tarmbesvär. Det är viktigt att du lyssnar på kroppens signaler och gör dig vän med toaletten. Här får du praktiska råd som kan göra det lite...

Behandlingsmetoder vid IBS – en sammanfattning

Behandlingsmetoder vid IBS – en sammanfattning

För att få en överblick över olika behandlingsmetoder vid IBS presenterar vi en kort sammanfattning av några mer eller mindre etablerade metoder. Många IBS patienter hittar tillsammans med sin läkare eller dietist en individellt anpassad behandling. Denna består ofta...

FODMAP: hämta vår lista gratis

FODMAP: hämta vår lista gratis

Hur vet man hur mycket FODMAPs maten innehåller? Efter att vi skrivit artiklar om FODMAP * har vi på alltomibs.se har fått en del frågor om hur man vet om man äter mat som innehåller mycket FODMAPs. Alla har vi olika matvanor och det kan vara svårt att veta om den mat...

Orolig mage: Hur påverkas magen av dina vanor?

Orolig mage: Hur påverkas magen av dina vanor?

Hur påverkar vanor en orolig mage? Vanor underlättar många gånger vardagen och kan vara till stor nytta om de hjälper oss att må bra. Dock kan vanorna också vara negativa för oss, göra trötta ännu tröttare och det dåliga humöret ännu sämre. Våra vanor påverkar även i...

IBS: Motion hjälper vid magproblem

IBS: Motion hjälper vid magproblem

Ökad motion förbättrar symtomen vid IBS! Det konstaterar Elisabet Johannesson i sin avhandling "Irritable bowel syndrome and Physical activity". Elisabet är fysioterapeut och nu alltså även disputerad inom invärtesmedicin vid Sahlgrenska Akademin vid Göteborgs...

Vitamin D: Lider IBS-patienter av vitaminbrist?

Vitamin D: Lider IBS-patienter av vitaminbrist?

Är brist på vitamin D vanligt bland personer med IBS (Irritable Bowel Syndrome)? Det tror iallafall en grupp forskare från Storbritannien som i en studie visat att personer som lider av IBS också verkar ha låga nivåer av D-vitamin. I studien, som...

Pin It on Pinterest

Share This