Jultraditionen är många gånger förenad med god mat och dryck. För många är även alkoholhaltiga drycker ett självklart inslag inslag på julbordet. Många som kämpar med orolig mage får dock ofta rådet att se över sin alkoholkonsumtion, då alkohol och magen inte anses vara en idealisk kombination. En minskad alkoholkonsumtion förespråkas som en gynnsam startpunkt, men frågan kvarstår: Är det bara alkoholhalten som spelar roll, eller finns det skillnader mellan julens olika alkoholhaltiga drycker? Denna artikel belyser några av de effekter som julens alkoholhaltiga drycker kan ha på mag-tarmkanalen, särskilt för personer med irritabel tarm (IBS).
Många får besvär av alkohol
Av de som lider av IBS upplever över en tredjedel måttliga till mycket svåra besvär efter att ha konsumerat alkohol. Endast några få livsmedel, såsom kål, lök och kaffe, kan mäta sig med alkoholen när det gäller att bidra till IBS-problem. Men är det verkligen bara alkoholhalten som är boven i dramat?
Forskning har visat att olika typer av alkoholhaltiga drycker kan ha olika effekter på mag-tarmkanalen, där faktorer som pH och övriga ingredienser i drycken spelar en betydande roll för besvären.
Effekter på mag-tarmkalnalens olika delar
För att förstå vilken effekt alkohol har på magen så kan det vara bra att känna till de olika effekter som själva alkoholen ger på mag-tarmkanalens olika delar.
Effekter på svalg och matstrupe
Oavsett alkoholens typ eller styrka får muskulaturen i matstrupen en omedelbar avslappning. Svalget, matstrupen och magsäckens slemhinnor påverkas negativt, vilket kan öka risken för sura uppstötningar och halsbränna, även hos dem som inte lider av IBS. För den som redan har besvär av sura uppstötningar kan alltså alkoholen ge en ganska omedelbar negativ effekt.
Effekter i magsäcken
När alkoholen når magsäcken påverkas produktionen av gastrin och magsyrasekretion. Skillnader framkommer mellan olika alkoholhaltiga drycker, där jästa drycker som vin, öl och champagne ökar syrasekretionen mest. De vanligaste formerna av glögg är vinglögg och starkvinsglögg vilka ju är smaksatta viner. Det är därför inte ovanligt att man känner av glögg på liknande sätt som vin. Den starka kryddningen kan dock i sig försärka en negativ effekt. Den stora variationen på alkoholhalt och kryddning bland dagens glöggsorter gör det också svårt att förutse hur man reagerar på glögg.
Destillerade drycker som whiskey och brandy visar dock ingen ökning av gastrin och magsyraproduktion och kan till och med hämma syrasekretionen.
Effekter i tarmarna
Mängden alkohol kan påverka tarmarnas rörelser, vilket är av särskild relevans för personer med IBS. Ett relativt lågt alkoholintag kan öka tarmtömningen och leda till diarré, medan ett högt alkoholintag istället kan minska tarmrörelserna och orsaka förstoppning.
Fler faktorer än alkoholhalten
Alkoholen i sig har alltså ganska tydliga effekter på olika delar av mag-armkanalen och för alkoholstarka drycker så som nubben till sillen och cognacen till kaffet så blir alkoholhalten kanske den mest avgörande faktorn för hur mag-tarmkanalen kommer att reagera. Men att förstå hur alkoholhaltiga drycker påverkar mag-tarmkanalen fullt ut är en mer komplex fråga, där till exempel pH, övriga ingredienser och destillationsprocessen alla spelar en roll.
Julens drycker innefattar ju allt från glögg, den mörkare julölen, mumman, nubben till sillen och cognacen till kaffet. De stora skillnaderna vid jul kan många gånger vara typen och mängden alkohol mot vad man dricker i vanliga fall. Så det enklaste rådet för personer med IBS är det vanliga, att hantera mat och dryck med måtta och balans, inklusive alkoholhaltiga drycker. Särskilt när högtiderna kommer och mångas mat- och dryckesvanor förändras drastiskt under en kort period. Det kan vara svårt att veta om det är just juldrycken eller ökningen av det totala intaget av socker och/eller fett som ger en oroligare mage i jul. Genom att minska mängderna kanske man ändå kan unna sig lite av det mesta man uppskattar av julen.
Oavsett om det är en alkoholhaltig dryck eller ej, tänk på att faktorer som till exempel kryddning, sötma (socker och sötningsmedel), kolsyra och pH (hur sur drycken är) också påverkar hur magen reagerar.
Lista på några av julens drycker
Glögg
- Alkoholfri glögg – avalkoholiserad vinglögg eller saftglögg
- Lättglögg – glögg med låg alkoholhalt (max 2,25%)
- Starkvinsglögg- faktisk alkoholhalt om minst 14.5 volymprocent alkohol (max 22%)
- Spritglögg (brännvin eller cognac som alternativ till vin som bas)
- Glühwein – kryddor i vin, ofta mindre sött och mer likt varmt kryddat vin än glögg
Kryddat brännvin
- Destillerad sprit/vodka och en kryddning med näst intill oändlig variation efter smak. Till exempel anis, fänkål, kummin, dillfrön, pors, fläder, johannesört, svarta vinbär och pomerans.
Julöl
- Julölen är helt enkelt en mörk lager av lite sötare typ. Ibland med kryddningar och smaktillsatser.
Mumma
- Mumma som från början var ett sött öl består nu oftast av av porter, portvin, eller vin och sockerdricka, lageröl eller julmust. Ofta med tillsats av starksprit som. gin eller brännvin. För vissa blir det heller ingen mumma utan kardemumma som kryddning.