”Hej! Jag undrar hur det är med mannagryn/mannagrynsgröt. Det finns inte med på FODMAP-listan och inte heller i Belly balance appen jag laddat ner.”
Mannagryn
Mannagryn görs av vete och innehåller FODMAPs (i form av fructoligosackarider), så om du är känslig för veteinnehållande produkter borde du också vara försiktig med mannagrynsgröt – men det är inte farligt att testa. Det är du och din mage som bestämmer hur det fungerar med mannagryn för dig, inte någon FODMAP-app. Bara för att ett livsmedel innehåller FODMAPs betyder det inte att man känslig för alla FODMAP-innehållande födoämnen.
Low-FODMAP-kost
Om man äter low-FODMAP-kost, det vill säga mat som innehåller lite FODMAPs, bör man känna till att det inte bör vara en livslång diet. Det är viktigt att återintroducera FODMAPs i maten efter några veckor och en typ av FODMAP per tillfälle. Detta är ganska trixigt att göra på egen hand och jag rekommenderar att du tar kontakt med en dietist som jobbar med FODMAP-dieten.
Det är viktigt att återintroducera livsmedel i kosten för att veta vilka olika typer av FODMAPs man är känslig för eller vilka som man tolererar och i vilken mängd. Detta för att man skall få ett varierat kostintag och inte begränsa livsmedelsurvalet mer än nödvändigt.
Det finns alltid risker med att exkludera flera livsmedel i kosten eftersom man då riskerar näringsbrist. Om man äter strikt enligt low-FODMAP får tarmbakterierna också mindre näringssubstrat som kan medföra att tarmslemhinnan mår sämre.
Reds. anm: Det finns en uppsjö av olika forum och webbsidor som rekommenderar FODMAP-dieter och liknande (till exempel Belly balance/IBS-fri, som du nämner). Observera att alltomibs.se inte ställer sig bakom information som presenteras genom sådana forum där man säljer olika typer av dieter.
Här kan du söka efter om olika livsmedel innehåller FODMAPs.
och här kan du hämta en FODMAP-lista helt gratis.