IBS: Vad kan vi göra för att må bättre?

av | Frågor & svar

”Jag och sonen har båda blivit diagnostiserade med IBS. Jag får ständiga diarréer som hämmar mitt liv. Får äta stoppande medel varje dag. Ofta uppblåst, halsbränna, syrakänningar. Även kräkningar.
Sonen har uteslutit mängder med livsmedel som han säger sig inte tåla. Ständigt magvärk, omväxlande förstoppad/diarréer och så vidare.
Vad kan vi göra för att må bättre båda. Äter väl inte den bästa maten, men försöker att äta frukt o grönt. Dock inte sonen…”

Se till att få till lugn och ro i livet (kanske lättare sagt än gjort) och inför rutiner för matintag och motion.

Rutiner

Regelbundna måltider, dvs. frukost, lunch och middag samt 1-3 mellanmål kan ha stor betydelse för mag-tarmproblem. Om man inte låter det gå för långt emellan måltider (lagom är 2-4 timmars mellanrum) minskar risken för att man äter för stora portioner och  också att man hinner bli för hungrig. Både övermättnad och hunger kan nämligen utlösa/förvärra symtom. Ordnade mattider kräver en del planering. Det gäller att det finns mat och mellanmål tillgängligt för att det skall fungera i vardagen. Se till att det alltid finns färska och frysta grönsaker hemma lika väl som frukt och bär (frysta går fint). Ha knäckebröd hemma och naturella riskakor t.ex. Bryt en vana och skapa en ny.

Hjälp tarmen i förväg

Har man mycket diarréer och gaser kan man bli hjälpt av att skala, hacka, finfördela maten mer innan man äter. Även att lägga tid på att tugga ordentligt kan hjälpa tarmen avsevärt i matsmältningsprocessen. Att begränsa intaget av frukt (max ca 2 st per dag) kan ha betydelse och att hellre äta mer tillagade grönsaker (koka/woka/ugnsbaka) likaväl som att begränsa intaget av feta livsmedel såsom chips, pommes frites, bakverk, glass, såser, ost, pizza osv. Feta matvaror kan nämligen utlösa symtom såsom buksmärta, uppblåsthet, akut behov av toabesök t.ex. Även starka kryddor, kaffe och alkohol kan utlösa liknande symtom och även dessa livsmedel behövs ofta begränsas till ett minimum.

Fibrer

Fiberrika produkter bör man äta – men de bör fördelas jämnt över dagens måltider. Att börja dagen med havregrynsgröt med färska eller frysta bär kan fungera jättebra. Att hoppa över det vita brödet och kanske pröva ett par skivor knäckebröd kan vara ett alternativ. Begränsa intaget av pasta och byt till mindre mängd nykokt potatis, ris istället eller varför inte quinoa. Några exempel på fiberrika livsmedel som brukar funka fint när man har en strulig tarm är havre, quinoa, palsternacka, rotselleri, haricots verts, bär, morot, banan, ananas, valnötter, bovete, fullkornsris.

Tänk på portionsstorleken och variera kosten

Portionsstorleken har stor betydelse. Det är viktigare att begränsa mängden mat som man äter snarare än att helt utesluta livsmedel. En varierad kost är viktig för att få i sig av alla näringsämnen i maten. Mat består inte bara av kolhydrater, protein och fett utan innehåller ju också en massa näringsämnen, vitaminer och mineraler som varje cell i kroppen behöver! Stora portioner orsakar ofta symtom oavsett om det är lasagne, soppa, tårta, chips eller smörgås – äter man för mycket och/eller för snabbt får man oftare mag-tarmsymtom symtom än om man bara äter lite och tuggar noggrant.

Motion

Fysisk aktivitet är bra för tarmen! Tarmen stimuleras av kroppens rörelser och daglig rörelse kan effektivt lindra exempelvis buksmärta och gaser. Alla typer av rörelse räknas, men man behöver röra på sig MINST i 30 minuter varje dag, gärna längre.

Förening för personer med mag-tarmproblem
MAG-TARMFÖRBUNDET

Hitta liknande frågor & svar

Diarré och magkatarr

Diarré och magkatarr

"Kan man få diarré när man har magkatarr? Har fått diagnosen IBS för länge sedan. Har har alltid haft hård och trög mage. På senare tid har jag fått...

läs mer
Aubergine och magen

Aubergine och magen

Hej! Jag har ätit aubergin och min mage har tålt det. Helt plötsligt så har den inte tålt det. Kan det vara kombinationen? Kan det ha med en...

läs mer
Hur ofta skall man äta?

Hur ofta skall man äta?

"Hej, jag har fått höra att man ska äta lite men fler gånger om dagen, hur ofta rekommenderar du att man äter? Och vad ska man äta, är det riktig...

läs mer
Läkemedel vid IBS-M

Läkemedel vid IBS-M

"Hej. Jag är sjuksköterska och ger telefonrådgivning på en vårdcentral. Är det korrekt att rekomendera Movicol/Moxalole till en person med IBS som...

läs mer
Kaffe och magen

Kaffe och magen

"Haft problem med magen i 30 år. 45 idag. Älskar kaffe men blir inte bra på det. Vet inte vad jag ska äta och inte. Har gluten och laktos med....

läs mer

Pin It on Pinterest

Share This