Vitlök och dess påverkan på en ibs mage

“Vitlök framkallar ju för många IBS-symtom. Det jag funderar över hur det fungerar om man fermenterar (jäser) vitlök? Som jag förstått det är det just när maten jäser i magen p.g.a otillräcklig spjälkning/dysfunktion i tarmmotoriken. Om den redan är jäst, får man ändå symtom?
Kan man återinföra alla livsmedel? Jag har haft problem i flera år nu och blir fortfarande dålig om jag äter för mycket av något eller  i kombination med stress. Försöker ändå att inte undvika allt.”

Fermenterad vitlök eller färsk vitlök ?

Jag har ingen aning om ifall fermenterad vitlök fungerar bättre för magen än färsk, men det är ofarligt att prova. Då det gäller vitlök är det individuellt hur mycket symtom man får. Mängden har stor betydelse men det kan ibland ha betydelse hur färsk den är eller om den är hackad eller pressad. Vitlöksolja fungerar bra som smaksättare.

Så funkar nedbrytningsprocessen

Det framkallas gaser hos alla eftersom en stor del av nedbrytningen i tarmen sker genom just fermentering av osmältbara delar av maten som vi äter. Fermenteringen sker med hjälp av våra tjocktarmsbakterier. Stor del delen av allt vi äter bryts ner till minsta molekyler genom bland annat mekaniska och enzymatiska processer i magsäcken. Framför allt i tunntarmen och där sugs också det mesta av alla näringsämnen upp från maten som vi äter. Processen är mycket effektiv och nästan inget går till spillo. Men, vissa delar från maten kan vi inte ta upp. Människor saknar vissa enzymer som krävs för att dela en del ämnen till tillräckligt små enheter för att kunna upptas genom tarmväggen.

När dessa osmälta partiklar från födan når tjocktarmen tar våra tjocktarmsbakterier hand om nedbrytningsprocessen och det gör de genom fermentering, jäsning. De bryter på så sätt ner en större andel av födan som vi ätit så att vi kan ta upp ytterligare näringsämnen. Näringsämnen såsom vissa B-vitaminer, K-vitamin, korta fettsyror är nödvändiga för vår allmänna hälsa samt att stärka vår tarmhälsa och därmed också vårt immunförsvar. Med det bildar också en hel del gaser vid fermenteringen, exempelvis vätgas och metangas. Äter man mindre av svårsmälta livsmedel får man ofta mindre symtom, såsom gaser, buksvullnad och diarréer. Men man går ju också miste om nyttiga näringsämnen som stärker kroppen, tarmen och immunsystemet – inte minst genom att fungera som föda för våra viktiga tambakterier. Det är en fin balansgång – som tyvärr inte är helt enkel.

Finns det livsmedel som skadar tarmen?

Utifrån din fråga låter det som om du tänker på återintroduktion av livsmedel efter en tillfällig diet likt så kallad low-FODMAP. Det finns inga vanliga livsmedel som ”skadar” tarmen vid IBS utan man skall kunna äta allt. Däremot skall man undvika extrem kosthållning/frosseri och försöka att generellt sett äta balanserat av det mesta. Upplever man besvärande symtom från ett specifikt livsmedel så är det ju relativt lätt att undvika eller begränsa intaget av detta. Men så är oftast inte fallet. Många med IBS tål vissa livsmedel ibland men inte alltid. Det man åt till middag igår kväll utan några som helst problem, kanske framkallar symtom när man äter det till lunch dagen efter? Ofta är det så att själva ätandet kan orsaka symtom, men att vara ständigt fastande är ju inte precis en långsiktig lösning…

Det stämmer  – i kombination med stress förvärras symtomen och dessutom ökar känsligheten för olika livsmedel.

Man bör trots symtom äta! – men begränsa portionsstorleken! Ät små portioner men ganska ofta, med ca 2–4 timmars mellanrum. Tugga noggrant. Undvik långa mellanrum (mer än 4–5 timmar) mellan måltider likaväl som att ideligen småäta.

Tugga, ta det lugnt och njut av måltiden.

 

Publicerat av: Lena | Dietist

Relaterat innehåll


FODMAP och lök

“Hej! Vi har till vår glädje upptäckt att ramslök funkar bra som en ersättare för vitlök när man försöker följa low FODMAP dieten. Vi kan dock inte hitta någon information om det samma gäller för…

Läs mer

Alkoholen och magen

Många som vill komma till rätta med sin oroliga mage får rådet att även se över sin alkoholkonsumtion. Alkohol anses nämligen påverka besvären vid IBS negativt. En minskad alkoholkonsumtion kan utan tvekan vara en bra…

Läs mer


Champinjoner och low FODMAP-dieten

“Hej, kan man äta konserverade champinjoner när man går på FODMAP och varför isf?” Färska champinjoner innehåller höga halter av FODMAPs som då kan orsaka symtom. Om man istället väljer burk-champinjoner så lakas en hel…

Läs mer

Äta marsipan vid IBS?

“Får man äta marsipan? Är jättesvårt att hitta genom Google o FODMAP-appen, de innehåller inte alla ingredienser o livsmedel. Vet du något bra förslag för att underlätta att kolla upp just livsmedel o liknande vad…

Läs mer