IBS-vänliga tips inför våffeldagen

Våren är i antågande, men det är också ganska exakt nio månader kvar till julafton och man firar att ärkeängeln Gabriel vid den här tiden berättade för Maria att hon blivit gravid, Jungfru Marie Bebådelsedag (i folklig mun också kallad Vårfrudagen). För många av oss är det dock något helt annat som hamnat i fokus, nämligen VÅFFELDAGEN!

Våra IBS-vänliga tips inför våffeldagen

Kyrkan firar söndagen som infaller mellan 22 och 28 mars. Våffeldagen firas däremot alltid den 25 mars. När man säger våfflor, tänker många säkert direkt på mycket grädde och socker, vilket kan bli en jobbig måltid för en IBS mage. Alltomibs.se har tagit fram några IBS vänliga tips att ta till inför våffeldagen för att undvika magbesvär:

  • Minska intaget – våfflor är gott och det är lätt att äta för mycket. Prova att servera 1/4 våfflor pyntade med till exempel frukt istället för ett berg med hela våfflor.
  • Testa glutenfritt – Är du känslig för gluten finns det glutenfri mix som finns att köpa färdig.
  • Byt till laktosfria produkter om du upplever magont av för mycket laktos.
  • Byt ut grädden till vaniljyoghurt eller vispbar mellangrädde, till exempel kesella vanilj, med lite blåbär eller banan i. Hög fetthalt, som den i grädde, kan för vissa förvärra magproblem.
  • Låt våffelfesten ta tid, ät under lång tid och i små portioner. Tugga väl.
  • Ät inte för mycket på en gång – lägg in våffelmåltiden på lämplig tidpunkt mellan andra mål.
  • Prova att göra våfflorna lite matigare genom andra tillval än socker och grädde. Våfflor kan då bli en lunch istället för ett extra mål.
  • Minska mängden kaffe – om du brukar dricka kaffe till våfflorna, prova att minska mängden kaffe, be om en halv kopp eller dra ner på någon av dagens andra koppar. Kanske kan du byta till en kopp te? Kaffe är nämligen många gånger en bidragande orsak till magsmärta.

Vår dietist betonar vikten av att försöka njuta av maten, men tipsar även om hur man kan förhålla sig till årets alla matdagar, läs hennes tips här.

Våffelrecept

Recept  hittar du massor av, söta, laktosfria eller veganvåfflor.

Det finns även bloggar med recept som är FODMAP-anpassade, till exempel på 56kilo.sefodmapmat eller på doktorn.com

 

Publicerat av: Sara | Sara

Relaterat innehåll


En av fyra har magproblem

Var fjärde svensk har problem med magen och de flesta (75%) har dessutom problem minst en gång i veckan. Iallafall enligt en undersökning som Mag- och tarmförbundet genomfört inför att man idag (17 oktober 2013)…

Läs mer

FODMAP och lök

“Hej! Vi har till vår glädje upptäckt att ramslök funkar bra som en ersättare för vitlök när man försöker följa low FODMAP dieten. Vi kan dock inte hitta någon information om det samma gäller för…

Läs mer


Äta ägg vid IBS?

“Hej, min dotter verkar ha IBS. Hur funkar det att äta ägg?” Det finns inga livsmedel som man måste undvika vid IBS utan det bör vara eventuella symtom som får avgöra om man skall utesluta…

Läs mer

Diagnos: IBS & Glutenintolerant

“Hej. Jag misstänker att jag har IBS. Hur vet jag säkert att jag har detta? Jag är glutenintolerant och har varit strikt med min kost och jag tränar mycket. Hur ska man äta om man har…

Läs mer