Vad ska jag göra när magen sväller upp?

”Hej!
Jag är 15 år och har haft mycket problem med min mage. Under ungefär 1 och ett halvt år har detta pågått och jag tror att det har något med IBS att göra. Jag ska försöka beskriva detta så bra som möjligt.
När jag vaknar på morgonen är min mage som vanlig, platt (är en hyfsat smal tjej). Sen äter jag frukost, oftast yoghurt och macka. Den sväller upp lite men känner mig ändå smal. Sen efter att jag har ätit lunch (vilken lunch som helst) så blåser den upp jättemycket. Ser ungefär ut som att jag är gravid i 3 månaden. Jag springer ofta på toa för att få ut gaser från magen. Vilket ofta känns bättre. Magen i sig gör inte ont utan det är mest en lite obehaglig känsla när magen blir sådär stor och också retligt när jag egentligen inte ser ut så. Så jag hoppas att du kan förklara ungefär varför det blir såhär eller bara enkla tips. Tack!”

 

Varför är magen som plattast på morgonen?

Det är vanligt att magen är som plattast på morgonen och sväller upp (mer eller mindre) under dagen. Det beror på att under natten har man blivit av med gaserna som bildats under föregående dag; man fiser en del men andas också ut gaser som bildats i tarmen under natten. Detta gör så att många vaknar med ”platt” mage.

Den första måltiden är ofta frukost och det tar en ganska lång stund innan detta mål kommer till tjocktarmen eftersom maten först skall sönderdelas i magsäcken genom rörelser/sammandragningar, vissa tillsatta enzymer och saltsyra. Sönderdelningen fortsätter sedan i tunntarmen med hjälp av fler tillsatta enzymer för att näringsämnena i maten skall kunna absorberas. Processen med sönderdelning och absorption tar olika lång tid beroende på vad man äter, hur väl man tuggar och hur mycket mat som man äter plus hur ens egna tarm jobbar (magsäcken och tarmarna är ju muskler). Genom rytmiska rörelser transporteras tarminnehållet till tjocktarmen och där tar tjocktarmsbakterierna över nedbrytningsprocessen. Tjocktarmsbakterierna (tarmfloran) gör detta genom jäsning (fermentering) och vi kan på det sättet utvinna ännu fler näringsämnen ut maten som vi äter – ett bra och viktigt samarbete helt enkelt. I jäsningsprocessen bildar bakterierna dock mycket gaser och påverkar också vätskeinnehållet och rörelserna i tarmen.

Det du beskriver är alltså en helt normal process men kan ju förstås orsaka mer eller mindre obehag och symtom. Har man känslig mage och tarm kan dessa rörelser och skeden orsaka obehag och ibland smärta. Gaserna, som tarmbakterierna producerar, kan göra att hela buken svullnar upp.

Saker som kan lindra gasbildning och buksvullnad är att:

  • Röra på sig VARJE DAG – i minst 30 minuter men gärna längre tid. Vad man gör spelar inte så stor roll utan det är ATT man rör på sig DAGLIGEN som är det viktigaste. Promenader, cykling, dans, klättring, städning, trädgårdsarbete, crossfit, kanoting är några exempel.
  • Skala, hacka, mosa, mixa, koka, ugnsbaka, woka maten. Mat som lätt faller sönder under gaffelns tryck orsakar ofta minst magproblem. Glöm inte att TUGGA och ta det lugnt vid matintag!
  • Dra ner på fettet i maten. Alltför stor mängd fett kan orsaka gaser och buksmärta. Minimera intaget av chips, pommes frites, feta såser, bakelser, glass…
  • Se till att fiberintaget är jämnt fördelat över dagen. Inte helt lätt – men magen funkar bäst om man varken äter för lite fiberinnehållande livsmedel eller för mycket på samma gång. Fiberrika livsmedel som funkar bäst vid känsliga magar är; rotsaker (rotselleri, palsternacka, morot, kålrabbi, kålrot, rädisa t.ex), nykokt potatis, haricots verts, broccoli (undvik stjälken). Frukt som Ananas, olika bär, citrusfrukt (apelsin, clementin osv.). Valnötter, paranötter, macadamia, quinoa, bovete, fullkornsris/råris. Var försiktig med mängden grovt bröd och välj hellre mindre mängd av t.ex. surdegsbröd eller knäckebröd. Baljväxter såsom bönor, linser, ärter orsakar ofta besvär. Välj hellre burkvarianterna av dessa och skölj noga innan förtäring så brukar det fungera bättre. Edamamebönor (frusna sojabönor) brukar funka fint.
  • Portionsstorleken över lag har betydelse – bättre att äta små portioner – och hellre ofta, men regelbundet! Att äta med cirka 2–4 timmars mellanrum är optimalt för känsliga magar!

LÄS MER

Du kan läsa mer om gaser i magen på alltomibs.se. Jag har tidigare skrivit om vad ballongmagen beror på, du kan även ta del av fler tips för magont och uppblåsthet.

Publicerat av: Lena | Dietist

Relaterat innehåll


Hjälp med magont och uppblåsthet

”Hejsan, jag har haft magont en längre tid nu, mycket luft och jätteont. Har ingen diagnos, men blev opererad då de trodde att det var blindtarmen. Inget fel på den, så den sitter kvar (gallblåsan…

Läs mer

Svullen mage och diarré efter matintag

”Hej! Jag har problem med svullen mage och diarré efter matintag. Får för mig att värre efter jag ätit mycket vitt bröd. Får även feberkänningar som blir värre efter lunch/middag. Jag är kvinna, 38 år….

Läs mer


Födoämnesintolerans och födoämnesallergi

Det dyker upp fler och fler dyra produkter på hyllorna i våra mataffärer som vänder sig till personer med olika födoämnesallergier eller födoämnesintoleranser. Kan det vara så att livsmedelsindustrin äntligen förstått att det finns viktiga medicinska…

Läs mer

Var sitter gas och broms på magen?

När magen fungerar som bäst tänker man inte på den alls, den bara gör sitt jobb i all tysthet. När den inte fungerar som den skall märks den däremot desto mer och kan förändra vardagen…

Läs mer