Vad beror mina magproblem på?

“Hej! Sedan i maj har jag haft stora problem med magen. Trodde att jag var magsjuk först för symtomen kom plötsligt. Dagarna går bra, alltså då har jag inte ont eller mår illa. Vad beror mina magproblem på? Tacksam för svar! 

Mina symtom:

  • Vaknar av magont och illamående
  • Går på toa en gång om dagen och det är på morgonen
  • Avföringen är lös och ibland hård, men ibland även normal
  • Ont i övre delen av magen över naveln
  • Minskad aptit
  • Dålig matsmältning”

Det kan absolut vara IBS eller någon annan funktionell mag-tarmsjukdom som du har och det är inte helt ovanligt att IBS utlöses av en magsjuka. Läs mer om post infektiös IBS på alltomibs.se.

Det verkar som om du har de flesta symtomen på morgonen – magsmärta och illamående. Blir dessa symtom bättre/sämre när du går på toa så är det en indikation till att du kan du lida av IBS. Att avföringskonsistensen är växlande är vanligt vid denna diagnos och beror på att du äter olika livsmedel i olika mängd och att du kanske äter vid olika tider, tuggar slarvigt, stress, rör dig olika mycket, menscykeln, sömnen…

Tänk på att äta på regelbundna tider – frukost, lunch och middag samt 1–3 mellanmål. Tugga noggrant och ät långsamt. Rör dig varje dag – minst 30 minuters promenad hjälper känsliga magar.

Du skriver att du har minskad aptit – har du minskat i vikt också? I så fall bör du uppsöka läkare.

Om man har IBS är det inte ovanligt med obehag/smärta i uppe i maggropen (magkatarrsbesvär), framförallt efter måltid. Även sura uppstötningar, halsbränna och brännande/svidande känsla bakom bröstbenet är vanligt.

Om du vill ha svar på vad dina symtom beror på så bör du uppsöka läkare och framför allt om du har ofrivillig viktnedgång.

På alltomibs.se kan du läsa mer om vad IBS är, hur diagnos ställs eller om andra magproblem.

Publicerat av: Lena (Leg. dietist) | Dietist

Mer från alltomibs.se


Läkemedel som används idag vid IBS

Idag används ett antal läkemedel för symtombehandling av IBS. Dessa är i första hand avsedda för behandling av annat än IBS men de används ändå eftersom det saknas effektiva mediciner mot IBS specifikt*. Exempel på…

Läs mer

Tid vs ställning

Eftersom delar av Alltomibs-redaktionen nyligen varit i Asien är toalettvanor ämnet för dagen. Faktum är att enligt tarmterapeuter är asiatiska toaletter (ett hål i golvet) egentligen bäst eftersom ställningen med riktigt böjda knän underlättar för…

Läs mer