Tummy Lab: vi tar tempen på ny svensk mag-app

Det första som slår oss, när vi sätter tänderna i den nya svenska mag-appen Tummy Lab, är dess snygga och användarvänliga design. Men vi blir också snudd på överväldigade. Kommer vi verkligen kunna använda alla funktioner på de utlovade 5-10 minuter om dagen som utvecklarna säger? Och kan appen verkligen leverera det den utlovar?

  • Appen vänder sig enligt utvecklarna till den som har magbesvär i olika omfattning. Användaren matar in sina matvanor, toalettbesök och symtom. Dessa matchas mot appens inbyggda intelligens som ger individuella förslag på förändringar för att minska magbesvären.

I korthet är det en intelligent dagbok för magen där du löpande loggar vad du äter, när du äter, hur magen mår och vilka symtom du upplever. Vi har testat appen under under en dryg veckas tid. Lite längre ner ger vi vår personliga upplevelse av appen och vår sammanlagda bedömning.

Tummy Lab: ett labb för din mage

Tummy Lab är – precis som namnet antyder – ett personligt labb för just din mage. Och det känns verkligen så när vi använder appen. Precis som ett labb ska appen kunna analysera orsakerna till dina magbesvär och rekommendera ändringar i din kost för att bli av med besvär i din mag- och tarmkanal.

Hur funkar Tummy Lab?

Efter en viss tid, cirka fjorton dagar eller 70 inmatningar, börjar Tummy Lab lära sig om din mage, dina kostvanor och dina magbesvär. Och det är först nu vi får riktig nytta av dess inbyggda intelligens. Plötsligt dyker det upp personliga rekommendationer och förslag; kanske skulle du minska ditt intag av en viss matvara, ingrediens eller dryck? 

  • Det finns idag flera appar som fungerar som dagböcker för den som har magbesvär. Men vi märker direkt att Tummy Lab är annorlunda. Den största skillnaden jämfört med enklare digitala dagböcker för magen är dess avancerade intelligens och stora databas som ger dig tillgång till ett imponerande ”labb” för magen.

 

Tummy-Lab-inlogg

Första inloggningen

Efter att vi laddat ner appen via Appstore och installerat den på en Iphone (i nuläget finns appen bara för IOS och i Sverige, vilket vi tycker är lite synd) hjälper appens introduktionsprogram oss att snabbt komma igång med våra första inmatningar.  Sedan funkar det ungefär så här:

  • Vi loggar löpande vad vi äter och hur vi mår – bakom appen finns en stor databas med alltifrån symtom och matvaror som du snabbt söker fram i appen.
  • Våra loggade aktiviteter analyseras av appen: alla symtom, måltider, träningspass och toalettbesök matchas mot Tummy Labs artificiella intelligens.
  • Kost och aktiviteter kopplas till upplevda symtom. Vi får också förslag på så kallade experiment som vi kan testa för att minska eventuella magbesvär.

En intressant funktion, som vi dock inte testade, är att vi i början av testet blev tilldelade en personlig mentor i appen. En mentor är en annan mer erfaren användare som kan ge svar på frågor.

Vad loggar vi i Tummy Lab?

  • Matvaror, dryck eller utemat. En styrka med Tummy Lab är dess stora databas med varor och rätter från både restaurang- och butikskedjor.
  • Symtom. Du loggar också dina olika symtom, såsom halsbränna, gaser, förstoppning eller diarré. Appen har förval och du kan enkelt söka för att få förslag på symtom i hals, mage och tarm.
  • Toalettbesök. När du varit på toaletten loggar du din avförings status. Även här finns många olika val som underlättar.

Utöver dessa får vi även möjlighet att logga vår träningsaktivitet, mediciner och kosttillskott samt vårt sömnmönster.

Hur mycket tid tar det att logga ?

Vi snittar mellan åtta och tio minuter totalt per dag – helt i linje med utvecklarnas uppskattning. Första gångerna kändes alla val och möjligheter nästan överväldigande. Och det gäller att vara både noggrann och konsekvent för att få bra resultat.

Men att använda Tummy Lab visar sig vara riktigt enkelt. Det märks att utvecklarna har lagt ner mycket möda och tankekraft på att få appen enkel och överskådlig – trots många val.

Ett tips för att spara tid är att spara vanligt förekommande måltider. Det gjorde vi. Då räcker det i många fall med ett klick för att mata in en måltid. Man kan också ta ett foto och spara måltiden till senare om man inte hinner logga en måltid direkt.

Redan efter några inmatningar känns därför appen nästan som en ”kompis”. En kompis som hör av sig och vänligt påminner: ”Har du ätit lunch?” ”Du har väl inte glömt att logga din middag?”.

 

Tummy Lab Experiment upptackt web

Vad händer efter vi loggat aktiviteter?

När appen har identifierat att samband plingar det till i vår telefon. Appen har gjort en ”Upptäckt”. Det kan till exempel vara att vi ätit mycket av en viss vara som kan påverka vår mag- tarmkanal och bidra till våra symtom.

Man får också förslag på ”Experiment” att testa för att testa om en minskning av detta gör att våra symtom minskar.

Vår sammanlagda bedömning:

Först och främst: vi är imponerade av både användarvänlighet och appens funktioner. Tummy Lab levererar. Att komma tillrätta med magbesvär tar dock i många fall tid.

Och Tummy Lab är ingen ”quick fix” till en bättre mage. Men om man fyller i sina uppgifter löpande under ett par veckors tid kommer man få riktigt användbara och individuella förslag som bygger på personliga data, inte gissningar.

Den största nyttan med Tummy Lab?

Den största nyttan är att få skräddarsydda analyser av hur olika aktiviteter och matvanor påverkar symtom och magbesvär – till en bråkdel av kostnaden för en dietist eller liknande.

En annan stor fördel är att vi faktiskt börjar tänka mer på vad vi äter. Bara genom att logga sina matvanor får man koll på läget och slipper oroa sig.

På plussidan:

+ Mycket enkelt och användarvänligt trots appens avancerade funktioner
Appen är utvecklad i samarbete med ledande forskare inom området mage och tarm
+ Smartare funktioner än övrigt förekommande ”dagböcker” för magen
Vi är imponerade av mängden val och hur enkelt man hittar exakt rätt bland tillverkare och olika varumärken
+ Bra komplement till personlig hälsorådgivning och dietister

På minussidan:

 Finns bara för Iphone
 Det tar ett antal inmatningar innan man får förslag från appen
 Vi hade gärna sett mer information om appen på företagets webbsida


Appen är gratis under en testperiod. Mer information finner du på Tummy Labs hemsida. Du kan också besöka Appstore, klicka här. För att få tillgång till alla funktioner efter testperioden kan du bli medlem för 65 kronor i månaden, eller 36,50 kr per månad för ett sexmånadersabonnemang. Du kan också använda ditt friskvårdsbidrag för att täcka kostnaden. (OBS! Detta är en fristående recension; vi är inte anslutna till Tummy Lab och tar inte ansvar för innehållet i appen).

Topp-illustration: Designed by Anthonyboyd – Freepik.com

Publicerat av: Sara | Sara

Mer från alltomibs.se


Uppblåst: vad beror det på?

Jag känner mig ofta uppblåst, vad beror det på – vad är det som orsakar min uppblåsthet? Uppblåsthet och buksvullnad är mycket vanliga symtom vid IBS. Uppblåstheten ökar ofta under dagen till den grad att en…

Läs mer

IBS Awareness Month under april månad

Trots att 10-15% av alla människor lider av IBS, är det många som står utan diagnos eller är omedvetna om att deras symtom kan vara en erkänd sjukdom. Av denna anledning beslutade IFFGD (International Foundation…

Läs mer