stress: så återhämtar du dig

“Jag känner mig desperat. Jag har ett magmunsbråck som konstaterades 2015. Har varit hyfsat besvärsfri i några år. Nu genom min mammas cancersjukdom och bortgång i juni i år så har besvären kommit tillbaka. Jag vet att det är relaterat till stress… Så förhoppningsvis lägger det sig igen. Men jag har ganska ont/svid runt maggropen även halsbränna. Vilket är ditt bästa råd? Jag provade Losec i en vecka tyckte det blev sämre så nu har jag slutat. Jag har slutat med kaffe, äter laktorsfritt, skall jag sluta helt med mjölkprodukter? Tack snälla för hjälpen! Med vänliga hälsningar”

 

Fokusera mer på hur och när!

Jag tycker att man skall fokusera hur och när man äter hellre än på vad man äter. Att äta regelbundet med ca 2–3 timmars mellanrum kan ha god effekt, men då är det viktigt att portionerna är ganska små så att man inte blir för mätt eftersom besvären då kan öka. Likaväl hunger som mättnad kan utlösa symtom så försök hålla en lagom portionsnivå.

Tugga maten noggrant och ät i lugn och ro.

Förstoppning kan förvärra symtom så det gäller att äta fiberrikt, dricka mycket (vatten) samt att röra på sig för att undvika detta.

Undvik åtsittande kläder. Undvik också värktabletter som retar magsäck och matstrupe.

Det kan hjälpa att gå ner i vikt om man har övervikt.

Dessutom bör man undvika tunga lyft och framåtböjningar.

Att höja huvudändan på sängen kan hjälpa om man har mycket nattliga besvär.

Ät inte för sent på kvällen utan låt det gå 2–3 timmar från senaste måltid till sängdags och drick inte omedelbart innan sänggående.

Motion har visat sig ha positiv effekt, så rörelse rekommenderas i minst 30 minuter varje dag!

 

När man har mycket övre mag-tarmbesvär så finns det dock några riktlinjer gällande livsmedelsval:

  • Var försiktig med feta livsmedel. Begränsa fettintaget över lag och välj hellre magra produkter.
  • Starkt kryddad mat kan utlösa symtom – undvik eller begränsa intaget.
  • Sura livsmedel såsom citrusfrukter, tomat och juicer kan framkalla symtom.
  • Sötsaker och choklad kan också vara besvärande för magsäck och matstrupe.
  • Intag av lök bör begränsas
  • Alkohol och tobak bör du undvika då dessa både utlöser symtom liksom förvärrar redan befintliga.
  • Kaffe, te, coladryck och energidryck bör begränsas eller undvikas.

 

Om du tycker att laktosfritt hjälper, så välj det, men det finns inga rekommendationer gällande reflux och mjölkprodukter så det valet får vara upp till var och en.

Glöm inte att äta allsidigt – alltså livsmedel från alla delar i kostcirkeln. Måttlighet är A och O samt regelbundenhet.

Stress är en stor ”bov” vid dessa symtom. Fysisk träning, yoga, avslappning är exempel på insatser som kan hjälpa för att lindra stressnivån och också mag-tarmsymtom. Kämpa på!

Läs mer

IBS: MOTION HJÄLPER VID MAGPROBLEM

Läs mer på 1177 hur matsmältnings organen fungerar 

Publicerat av: Lena (Leg. dietist) | Dietist

Relaterat innehåll


Möjligheter till motion

Att motion är bra för hälsan vet vi nog alla och det är dessutom visat i många forskningsrapporter genom åren. Att röra på kroppen rensar tankarna och efteråt känns det ofta som om man fått…

Läs mer

Kan man optimera en god tarmhälsa via kost?

Hej! Jag har lite krånglande mage och undrar därför om man kan optimera en god tarmhälsa via kosten? Till exempel undvika/äta något speciellt? Läst att t ex snabba kolhydrater göder de dåliga bakterierna/kan ge candida…

Läs mer


Orolig mage: Hur påverkas magen av dina vanor?

Hur påverkar vanor en orolig mage? Vanor underlättar många gånger vardagen och kan vara till stor nytta om de hjälper oss att må bra. Dock kan vanorna också vara negativa för oss, göra trötta ännu…

Läs mer

En av fyra har magproblem

Var fjärde svensk har problem med magen och de flesta (75%) har dessutom problem minst en gång i veckan. Iallafall enligt en undersökning som Mag- och tarmförbundet genomfört inför att man idag (17 oktober 2013)…

Läs mer