Råd som kan göra det lite enklare i vardagen

Uppblåst mage, ont – och bråttom på toa, men ändå så undviker du toaletten? Det är många som kan relatera, med eller utan tarmåkommor. Det är viktigt att vi lyssnar på kroppens signaler och gör dig vän med toaletten. Här får du praktiska råd som kan göra det lite enklare i vardagen.

 

Skaffa en pall

Om du är förstoppad kan detta hjälpa tarmen på traven genom att sätt in en pall på toaletten som du sätter upp fötterna på. Du kommer då hamna i en hukad position vilket gör det lättare för avföringen att passera. Det funkar utmärkt med en vanlig pall men det finns så kallade bajspallar nu som är utformade för just detta. En speciell variant av en pall som finns nu ute på marknaden är en Squatty Potty.

”Enligt Greger Lindberg  professor i medicinsk gastroenterologi och hepatologi vid Karolinska Institutet  menar att de västerländska  toaletter inte är idealt utformade. – Det bästa är egentligen att sitta på huk, som man gör i arabländerna”. Det är en bättre position för att bajsa. Om du har en normal fungerande tarm och sitter i en hukad position behöver man inte trycka på alls för att utföra en uttömning. Prova en pall!

 

Låt toalettbesöket ta tid

Det är redan påvisat att stress kan bidra till en orolig mage och genom att skapa en fridfull miljö i badrummet så kan man bidra till en ökad mindfullnes. När du slappnar av kan du lättare göra dig av med kroppens avfall.

Gå på toaletten när du behöver, inte bara hemma

Är man inte hemma och måste uppsöka offentliga toaletter så är det många som tvekar inför toabesöket. Många undviker till och med helt att gå på toaletten på grund av oro över att toaletten inte är fräsch. Men är det så farligt att gå på en ofräsch toalett?

På smittskyddsinstitutets hemsida kan man läsa…

– Det är i det närmaste omöjligt att få ett virus eller en bakterie bara genom att gå på toaletten. De kan inte ”flyga” in i kroppen, i alla fall är det extremt krångligt att den vägen få en smittsam sjukdom. Det är via händerna du får i dig till exempel en mag- och tarmbakterie eller till exempel norovirus, alltså vinterkräksjukan. Sedan måste smittan in i kroppen genom slemhinnor, företrädesvis genom munnen, säger Kerstin Mannerquist, hygiensjuksköterska på Smittskyddsinstitutet.
Det är i stället handhygienen allt hänger på. Slarv med handhygienen ökar möjligheten att bli smittad om en tidigare gäst burit på någon smittsam sjukdom. Men är du noggrann och tvättar händerna ordentligt med pumptvål och vatten samt torkar ordentligt med pappershandduk eller engångshandduk är risken i det närmaste obefintlig att bli smittad.
– Däremot är vanliga fasta tvålar inte så lämpliga att använda, där både virus och bakterier kan gömma sig i sprickor och gärna växa till, säger Kerstin Mannerquist.
En synligt nedsmutsad toalett skulle kunna utgöra en högre riskfaktor, men å andra sidan sätter sig förmodligen ingen på den toaletten. En komplikation i sammanhanget skulle kunna vara ett sår i exempelvis toalettbesökarens bakdel, men det utgör i princip enbart en teoretisk risk. Hel hud är en mycket effektiv barriär.

Med andra ord tänk på handhygienen – använd engångsservetter och undvik fasta tvålar. Ta med egna våtservetter och/eller någon handrengöring/handdesinfektion så är du inte beroende av toalettens handfat.

Glöm heller inte att det också finns många fräscha offentliga toaletter, det kan kosta en slant ibland så ta med mynt om de inte infört andra betalningssystem. För att göra det ännu enklare så finns det olika appar där man kan spåra toaletter och därifrån testa sig fram var man känner sig mer bekväm.

Här finner du offentliga toaletter

Du kan besöka din kommuns hemsida för att läsa mer om offentliga toaletter.

Gå före i kön

Vi har alla någon gång akut behövt gå på toaletten och när man väl finner en offentlig toalett så är det en oändlig lång kö, vad gör man? Talar man om att situationen är akut fast det är genant? svaret är JA! Alla bajsar och det är inte tabu, vi har alla varit i den situationen. De flesta förstår nog att man inte kör det kortet om det inte är akut på riktigt. Det räcker långt att vara vänlig och kort beskriva läget man befinner sig i, har svårt att tro att någon skulle säga nej om situationen inte är lika akut för hen.

Planera toalettbesöken

För alla som har mag – tarmbesvär brukar resor vara en källa till oro. En resa med buss, tåg eller flyg med långa perioder utan tillgång till toalett känns ofta omöjlig. Självklart skiljer lösningen sig åt från person till person men genom att pröva sig fram och våga ta steget kan man successivt hitta en väg som fungerar även för resorna.  Finns det mat/dryck man bör avstå från eller äta mer av (till exempel dricka mer eller äta mer fibrer) innan man skall resa. Kan man ändra toalettrutinerna innan resan för att de skall stämma bättre resplanerna? Den som har problem med en trög mage kanske till exempel kan planera in att röra på sig mer inför resan, dricka lite mer vatten än vanligt, tugga maten lite längre och öka mängden fibrer i maten. Men som sagt var och en får pröva sig fram och ta det stegvis.

 

Relaterat innehåll


Vill du hjälpa andra genom att berätta om IBS?

Hej! Jag brinner för hälsa och tycker att Mag- och tarmförbundets initiativ till att utse 2012 till IBS-år är jättebra! Då jag gärna vill bidra till att öka kunskapen och minska tabun kring sjukdomen skriver…

Läs mer

Bristol Stool Form Scale

Gissa bajset är ett populärt inslag som många minns från barnprogrammet ”Myror i brallan”. Inslaget går ut på att barn skulle lära sig vilket djur som varit framme och gjort sina behov. Men hur duktiga…

Läs mer


IBS: Motion hjälper vid magproblem

Ökad motion förbättrar symtomen vid IBS! Det konstaterar Elisabet Johannesson i sin avhandling ”Irritable bowel syndrome and Physical activity”. Elisabet är fysioterapeut och nu alltså även disputerad inom invärtesmedicin vid Sahlgrenska Akademin vid Göteborgs Universitet. Över…

Läs mer

Läkemedel som används idag vid IBS

Idag används ett antal läkemedel för symtombehandling av IBS. Dessa är i första hand avsedda för behandling av annat än IBS men de används ändå eftersom det saknas effektiva mediciner mot IBS specifikt*. Exempel på…

Läs mer