LCHF-diet och IBS

“Jag har IBS sedan år 2001 men fungerar ganska bra på LCHF-kost. Däremot har jag förstoppning, eller åtminstone hård avföring och det känns aldrig som jag tömmer tarmen. Funderat på att ta hjälp av läkemedel typ laxerande. Jag är frisk för övrigt och 52 år. Vad rekommenderar du för laxering?”

LCHF

LCHF (Low Carb High Fat) innebär att man väljer bort socker och stärkelserik mat såsom: bröd, pasta, ris, potatis men att man äter mer: kött, fisk, fågel, ägg, “ovanjordsgrönsaker” och smör, rapsolja och olivolja. Det är extra viktigt att inte ”glömma” att äta grönsaker när man följer LCHF-dieten och kanske även nötter och frön.

Tarmens reaktion

LCHF-kost gör ibland att fiberintaget blir alltför lågt och kan då orsaka att avföringsvolymen minskar som i sin tur kan göra att den blir svårare att få ut – man kan alltså bli  förstoppad. Ett ökat fiberintag kan öka volymen och gynna tarmens sätt att arbeta genom att stimulera tarmens rörelser. Det är dock viktigt att göra små förändringar över lång tid eftersom att stora förändringar ofta leder till ökade gaser, buksvullnad och smärta. Symtomen kan lindras genom att man ökar fibermängden långsamt. Bättre att äta lite mer grönsaker än mycket mer på en gång.

Du kanske redan idag är mycket aktiv men andra sätt att få en mer fungerande tarm kan vara att röra på sig mer, varje dag! Åtminstone 30–60 minuter fysisk aktivitet dagligen rekommenderas vilket gynnar tarmrörelser. Promenader, trädgårdsarbete, gympa, dans är bara några exempel.

Ytterligare en åtgärd för att förbättra tarmfunktionen vid förstoppning är att dricka tillräckligt. I första hand vatten, minst 1 liter varje dag.

Laxermedel eller bulkmedel?

Laxermedel är och skall vara en tillfällig lösning. Man kan istället testa ett bulkmedel (finns att köpa receptfritt på apotek, fråga efter alternativ på bulkmedel). Bulkmedel normaliserar tarmfunktionen vid såväl hård som lös avföring. Bulkmedel innehåller vanligtvis växtfibrer som sväller i vätska och ökar tarminnehållets volym. Detta stimulerar tarmens rörelser och gör att tarmen arbetar bättre. Extra viktigt att man dricker ordentligt om man tar bulkmedel, minst ett stort glas vatten till varje dos.

Läsa mer?

På nätet finns såklart mängder att läsa om LCHF och effekter på vår hälsa. Här kommer några förslag från redaktionen på alltomibs.se för dig som vill läsa mer…

Här nedan hittar du också fler länkar till mer läsning på alltomibs.se

Publicerat av: Lena (Leg. dietist) | Dietist

Relaterat innehåll


Diethysterin

Det kan finnas många olika skäl till att man vill förändra sina kostvanor. Fetma, diabetes och IBS är troligen några av de allra vanligaste orsakerna till att börja fundera över sina kostvanor eller kanske kostovanor….

Läs mer

Bristol Stool Form Scale

Gissa bajset är ett populärt inslag som många minns från barnprogrammet “Myror i brallan”. Inslaget går ut på att barn skulle lära sig vilket djur som varit framme och gjort sina behov. Men hur duktiga…

Läs mer


Champinjoner och low FODMAP-dieten

“Hej, kan man äta konserverade champinjoner när man går på FODMAP och varför isf?” Färska champinjoner innehåller höga halter av FODMAPs som då kan orsaka symtom. Om man istället väljer burk-champinjoner så lakas en hel…

Läs mer

Möjligheter till motion

Att motion är bra för hälsan vet vi nog alla och det är dessutom visat i många forskningsrapporter genom åren. Att röra på kroppen rensar tankarna och efteråt känns det ofta som om man fått…

Läs mer