Kött eller inte kött

“Hej! Jag har just läst/kollat FODMAP-listan o undrar lite över köttprodukter? Jag har Ulcerös Kolit men också IBS, – uppgäst för jämnan, men gillar ju kött i olika former. Jag kunde inte hitta att det stod något om KÖTTPRODUKTER. Vad har jag missat? Rent allmänt tänker jag. Nötkött, fläskkött, kyckling fisk mm.”

FODMaP-kosten handlar bara om kolhydrater och eftersom kött innehåller protein finns det därför inte med i FODMaP-listan. Det står ju inget om fett heller av samma orsak. Man kan dock få mag-tarmsymtom av både protein och fett men då är det andra mekanismer som förklarar symtomen.

Kött kan vara svårsmält. Det är extra viktigt att tugga kött noggrant, äta mindre mängd och undvika stekt och grillat kött och hellre välja kokt kött. Kyckling fungerar ofta bättre än kött och fisk orsakar sällan mag-tarmproblem. Fett och fettrika livsmedel kan ge gaser, magsmärta och diarré – så tänk på mängden.

FODMaP handlar som sagt om att vissa kolhydrater är svåra att smälta i mage-och tarm. Dessa kolhydrater fermenteras eller jäses av tjocktarmsbakterier som i sin tur orsakar symtom som t.ex. gaser, uppblåsthet och diarréer.

FODMap är en förkortning som står för:

  • Fermenterbara, dvs som jäses av tarmbakterier i tjocktarmen.
  • Oligosackarider, kolhydrater som finns bl.a. i baljväxter, vete, lök och kål.
  • Disackarider, laktos (mjölksocker) som finns i mjölkprodukter
  • Monosackarider, dvs. fruktos, fruktsocker, som finns i stor mängd i vissa frukter.
  • A:e står för and (och).
  • Polyoler, sockeralkoholer som t.ex. sorbitol, mannitol, xylitol som finns naturligt i vissa frukter men också förekommer som sötningsmedel i t.ex. light-drycker och tuggummi.

Om man minskar intaget av dessa FODMAP-innehållande livsmedel får man mindre symtom men man bör dock inte helt utesluta dem eftersom de är nyttiga livsmedel som innehåller mycket fiber, vitaminer och mineraler som man annars går miste om. Att äta strikt enligt FODMAP kan som sagt lindra mag-tarmsymtom men efter 2–6 veckor bör man åter introducera FODMAP-innehållande livsmedel igen för att undersöka vilka av dessa kolhydrater som man tolererar sämst och i vilken grad. Då kan man behöva hjälp av en dietist eftersom det ofta är krångligt och omständligt men som sagt viktigt eftersom ett begränsat livsmedelintag gör det svårare i sociala sammanhang och man riskerar också näringsbrist.

Recept på Low FODMaP kycklingsoppa

Publicerat av: Lena (Leg. dietist) | Dietist

Relaterat innehåll


Födoämnesintolerans och födoämnesallergi

Det dyker upp fler och fler dyra produkter på hyllorna i våra mataffärer som vänder sig till personer med olika födoämnesallergier eller födoämnesintoleranser. Kan det vara så att livsmedelsindustrin äntligen förstått att det finns viktiga medicinska…

Läs mer

LCHF-diet och IBS

“Jag har IBS sedan år 2001 men fungerar ganska bra på LCHF-kost. Däremot har jag förstoppning, eller åtminstone hård avföring och det känns aldrig som jag tömmer tarmen. Funderat på att ta hjälp av läkemedel…

Läs mer


Ny avhandling om maten och IBS

Att maten påverkar magen kan inte komma som en överraskning för någon men det forskas en hel del kring hur till exempel symtomen vid IBS påverkas av olika livsmedel. Idag (30 januari 2015) lägger dietisten…

Läs mer

Havrebaserade produkter skonsamma för en ibs-mage?

“Hej! Jag har IBS och provar mig ständigt fram vad jag klarar av att äta. Följer FODMAP till stor del. En sak som gör mig fundersam är att min mage inte verkar tåla vissa havrebaserade produkter….

Läs mer