IBS: Vad kan vi göra för att må bättre?

“Jag och sonen har båda blivit diagnostiserade med IBS. Jag får ständiga diarréer som hämmar mitt liv. Får äta stoppande medel varje dag. Ofta uppblåst, halsbränna, syrakänningar. Även kräkningar.
Sonen har uteslutit mängder med livsmedel som han säger sig inte tåla. Ständigt magvärk, omväxlande förstoppad/diarréer och så vidare.
Vad kan vi göra för att må bättre båda. Äter väl inte den bästa maten, men försöker att äta frukt o grönt. Dock inte sonen…”

Se till att få till lugn och ro i livet (kanske lättare sagt än gjort) och inför rutiner för matintag och motion.

Rutiner

Regelbundna måltider, dvs. frukost, lunch och middag samt 1-3 mellanmål kan ha stor betydelse för mag-tarmproblem. Om man inte låter det gå för långt emellan måltider (lagom är 2-4 timmars mellanrum) minskar risken för att man äter för stora portioner och  också att man hinner bli för hungrig. Både övermättnad och hunger kan nämligen utlösa/förvärra symtom. Ordnade mattider kräver en del planering. Det gäller att det finns mat och mellanmål tillgängligt för att det skall fungera i vardagen. Se till att det alltid finns färska och frysta grönsaker hemma lika väl som frukt och bär (frysta går fint). Ha knäckebröd hemma och naturella riskakor t.ex. Bryt en vana och skapa en ny.

Hjälp tarmen i förväg

Har man mycket diarréer och gaser kan man bli hjälpt av att skala, hacka, finfördela maten mer innan man äter. Även att lägga tid på att tugga ordentligt kan hjälpa tarmen avsevärt i matsmältningsprocessen. Att begränsa intaget av frukt (max ca 2 st per dag) kan ha betydelse och att hellre äta mer tillagade grönsaker (koka/woka/ugnsbaka) likaväl som att begränsa intaget av feta livsmedel såsom chips, pommes frites, bakverk, glass, såser, ost, pizza osv. Feta matvaror kan nämligen utlösa symtom såsom buksmärta, uppblåsthet, akut behov av toabesök t.ex. Även starka kryddor, kaffe och alkohol kan utlösa liknande symtom och även dessa livsmedel behövs ofta begränsas till ett minimum.

Fibrer

Fiberrika produkter bör man äta – men de bör fördelas jämnt över dagens måltider. Att börja dagen med havregrynsgröt med färska eller frysta bär kan fungera jättebra. Att hoppa över det vita brödet och kanske pröva ett par skivor knäckebröd kan vara ett alternativ. Begränsa intaget av pasta och byt till mindre mängd nykokt potatis, ris istället eller varför inte quinoa. Några exempel på fiberrika livsmedel som brukar funka fint när man har en strulig tarm är havre, quinoa, palsternacka, rotselleri, haricots verts, bär, morot, banan, ananas, valnötter, bovete, fullkornsris.

Tänk på portionsstorleken och variera kosten

Portionsstorleken har stor betydelse. Det är viktigare att begränsa mängden mat som man äter snarare än att helt utesluta livsmedel. En varierad kost är viktig för att få i sig av alla näringsämnen i maten. Mat består inte bara av kolhydrater, protein och fett utan innehåller ju också en massa näringsämnen, vitaminer och mineraler som varje cell i kroppen behöver! Stora portioner orsakar ofta symtom oavsett om det är lasagne, soppa, tårta, chips eller smörgås – äter man för mycket och/eller för snabbt får man oftare mag-tarmsymtom symtom än om man bara äter lite och tuggar noggrant.

Motion

Fysisk aktivitet är bra för tarmen! Tarmen stimuleras av kroppens rörelser och daglig rörelse kan effektivt lindra exempelvis buksmärta och gaser. Alla typer av rörelse räknas, men man behöver röra på sig MINST i 30 minuter varje dag, gärna längre.

Förening för personer med mag-tarmproblem
MAG-TARMFÖRBUNDET

Publicerat av: Lena (Leg. dietist) | Dietist

Relaterat innehåll


“Hur spårar jag störande livsmedel”?

“Vad anser experten om FODMaP-metoden för att spåra störande livsmedel? Min favoritfrukt var äpple. Det visade sig att jag blev bättre med att sluta äta och dricka äpplen. Tacka Australiska FODMaP för det. Är det…

Läs mer

Diarré: hjälp, min mage kraschar!

“Hej Lena! Jag upplever ofta att min mage “kraschar” efter nästan varje måltid, vilket orsakar en stor stress inför varje situation när jag äter med andra. Är jag själv kan jag ju hantera det, så…

Läs mer

Andra mag-tarmproblem

Utöver IBS finns ett antal andra mag-tarmsjukdomar som ger symtom från mag-tarmkanalen. I många fall måste dessa uteslutas innan diagnosen IBS kan ställas. Så trots att denna sida handlar om IBS följer här en kortfattad…

Läs mer

Hur ofta är det normalt att gå på toaletten?

Att gå på toaletten och utföra mellan 3 tömningar per dag och 3 per vecka anses vara normalt. Läs mer om tid och toalettställningar på alltomibs.se.

Läs mer


Matvanor: Hur du undviker krånglig mage

“Jag har alltid varit trög i magen. Har haft inflammerad tarm och varit inlagd på sjukhus för många år sedan. Fick rådet att ta Inolaxsol som hjälpmedel. Min mage krånglar numera till och från med…

Läs mer

Magbesvär begränsar mig socialt och i arbetslivet

“Hej! Mitt sociala liv både privat men också i mitt arbetsliv påverkas mycket av min snabba mage. Jag tackar nej till uppdrag, utbildningar, resor och konserter mm. Det går i bland mindre tid än 5…

Läs mer