IBS eller orolig mage – undvik IBS-fällorna i påsk!

Ljusare dagar och knoppar som brister – påsken signalerar att våren är i antågande. Likt många andra högtider hamnar stor fokus på mat, vilket kan ställa till det för dig med IBS eller orolig mage. Här ger vi dig därför några enkla tips och recept för att hålla magen glad och lugn under påskhelgen.

Påskgodis för dig med IBS eller orolig mage

Vi svenskar äter 6 000 ton godis kring påsk. Du läste rätt. Ett överdrivet sockerintag kan ha flera oönskade effekter, inte minst på IBS eller orolig mage. Har man en balanserad kost i övrigt finns det såklart utrymme för lite godsaker, men som med allt annat gäller det att inte överdriva.

Ät rätt och på rätt sätt

När det är dags för påskbuffé eller annan påskmat, ät gärna mindre portioner. Ta hellre om flera gånger än allt på en gång. Kanske är det möjligt att förlänga påskbuffén eller dela upp måltiden? Troligtvis kommer alla runt bordet att må bättre av det!

Lider man av IBS eller orolig mage handlar det oftast mer om HUR man äter snarare än VAD man äter. Mindre portioner och regelbunden måltidsordning är då A och O. Så här kan du tänka kring maten i påsk:

  • Njut av allt du verkligen kan äta. Försök anpassa påskrätterna efter vad din mage tål. Om du gör påskbuffé går det alltid att få med rätter som alla kan äta.
  • Tugga maten väl och finfördela den om du behöver för magens skull.
  • Ät långsamt. Det tar en stund att känna av mättnadssignalerna, så ät långsamt för att undvika att det blir FÖR mycket.
  • Var lite försiktig med kolsyrade drycker, särskilt om du brukar få ont i magen eller får en känsla av uppblåsthet.

Stressa mindre och njut av påskledigheten

Försök att minska på stressen. Bara för att du är ledig behöver du inte hinna med att ordna festmåltider, storstäda huset, åka till återvinningsstationen, fixa med båten, rensa i trädgården, tvätta bilen, göra påskpynt, stryka påskgardiner, påskpynta och så vidare. Ta hand om dig själv så mår magen bättre. Om du mår bättre av att sortera bort sånt som inte är nödvändigt, gör det. Stress kan förvärra IBS eller orolig mage.

Var snäll mot dig själv – så mår magen bättre

Var gärna lite extra ”snäll” mot dig själv i påsk. Även om det är ”mycket nu” kan exempelvis en kort promenad öka välbefinnandet. Kanske finns det en fågelsjö, utsiktsplats eller något annat i naturen som är värt att upptäcka så här års.

Fysisk aktivitet är positivt för våra magar

Det hjälper tröga magar att få lite fart. För de som besväras av gaser kan den fysiska aktiviteten ofta hjälpa naturen på traven med att avlägsna gaser samt ibland lätta på knipkänslor. Att börja röra på sig är inte detsamma som att köpa gymkort eller träningskläder och jogga en mil, det är också den där promenaden du annars inte hade tagit. Eller de raska stegen upp för trappan. Allt som innebär att man rör på sig mer än vanligt är ju motion. Gå därför ut försiktigt och öka efterhand.

Tips och recept inför påskbuffén

Här kan ni hämta en pdf med tips och recept inför påskmenyn från dietisten Stina Sandsjö:

Påsktips för IBS-magar

Vår dietist, Lena Böhn, betonar vikten av att försöka njuta av maten, men tipsar även om hur man kan förhålla sig till årets alla matdagar, läs hennes tips här.

Dricker du snaps till sillen i påsk kanske du även vill läsa mer om alkohol och magen.

Lägg gärna upp dina egna tips på hur du kommer till bukt med IBS eller orolig mage på vår Facebook. Annars vill vi på alltomibs.se passa på att önska er alla en…

GLAD PÅSK!

Publicerat av: Fredrik | Skribent

Relaterat innehåll


Bryt en vana

Vi har tidigare skrivit om våra vanor här på alltomibs.se och hur de kan påverka besvären vid IBS (Ändra en vana hjälp magen). Idag 19/8 handlade programmet Kropp och Själ i SR P1 om våra…

Läs mer

Äta marsipan vid IBS?

”Får man äta marsipan? Är jättesvårt att hitta genom Google o FODMAP-appen, de innehåller inte alla ingredienser o livsmedel. Vet du något bra förslag för att underlätta att kolla upp just livsmedel o liknande vad…

Läs mer


FODMAP och lök

”Hej! Vi har till vår glädje upptäckt att ramslök funkar bra som en ersättare för vitlök när man försöker följa low FODMAP dieten. Vi kan dock inte hitta någon information om det samma gäller för…

Läs mer

Champinjoner och low FODMAP-dieten

”Hej, kan man äta konserverade champinjoner när man går på FODMAP och varför isf?” Färska champinjoner innehåller höga halter av FODMAPs som då kan orsaka symtom. Om man istället väljer burk-champinjoner så lakas en hel…

Läs mer