“Har jag IBS, gluten eller laktos”

“Hej, Har sedan några år tillbaka problem med magen. Den känns och är svullen och det går inte helt tillbaka, men nästan, under natten. Jag tror att detta uppstod efter en period av medicinering. Idag äter jag inte någon medicin.
Jag har sedan jag fick barn slutat med laktos då båda barnen fick problem med magen efter amning. Efter att jag fick uppblåst mage har jag även försökt ta bort gluten.
märkte även att när jag exempelvis åt pasta som även innehöll grädde/mjölk så tog det ca 10 min innan jag behövde besöka toan.
Äter jag mkt kolhydrat eller socker får jag motsatt effekt och kan ibland inte gå på toa flera dagar. Inträffar ofta på resdagar så jag är noga med att promenera regelbundet.
På morgonen kan jag må illa som att jag har mkt magsaft. I yngre år hade jag problem med magkatarr. Om jag äter laktosfri fil på morgonen kan jag exempelvis må illa ändå.
Min fråga är egentligen om jag har IBS, gluten, laktos och hur jag kan sköta detta med rätt kost. Jag vet inte riktig vad jag ska utesluta och vad jag bör äta mer av.
Kanske behöver jag gå och ta ett test för att kunna göra rätt val? Tacksam för tips.”

Få en säker diagnos från läkare

Om du har IBS eller inte är en fråga till läkare, som är den som skall ställa diagnos. Det är ju inte alls osannolikt med tanke på dina symtom, men det är viktigt att utredas ordentligt eftersom det finns andra, mer allvarliga sjukdomar, som kan orsaka liknande symtom.

Laktosintolerans

Laktosintolerans är inte så vanligt som vi kanske tror. De allra flesta brukar kunna ha vanlig mjölk i kaffet eller äta laktosinnehållande sås t.ex. utan att få symtom. Det är inte så svårt att på egen hand undersöka om man är laktosintolerant eller inte. Använd laktosfria produkter under 2–3 veckor och notera om du mår betydligt bättre. Du behöver inte använda laktosfritt smör eller margarin. Ost innehåller inte heller laktos. Oftast är det endast större mängd mjölk som vi bör avstå att dricka/äta och då byta ut till laktosfritt alternativ.

Celiaki eller Glutenintolerans

Celiaki eller glutenintolerans är ovanligt. Ungefär två procent av Sveriges befolkning har celiaki. Det finns även andra personer, som på grund av allergi mot spannmål (till exempel vete), ska undvika vissa sorters spannmål. Flera människor upplever dock att de mår bättre av glutenfria produkter eftersom de svårsmälta kolhydraterna som finns i vete, korn och råg då också är borttagna – och dessa kolhydrater orsakar ofta symtom. Gluten är dock inget som vi bör sluta med utan att först ha uteslutit sjukdomen celiaki. Man bör inte själv försöka behandla sin misstänkta celiaki utan att få en fastställd diagnos från en vårdgivare. Om man gör det finns risken att det kommer att ta längre tid att få rätt behandling. Om man äter glutenfri mat innan man testar för celiaki finns en stor risk att testet visar falskt negativt. Om man har celiaki får man aldrig äta gluten och kan aldrig slarva. Om man däremot är känslig mot kolhydraterna i gluteninnehållande livsmedel, så kan man ofta äta en mindre mängd bröd/pasta utan att få symtom. vilket är bra mycket enklare än att äta en strikt glutenfri kost resten av livet – framför allt om man inte behöver göra det.

Kost

Du bör inte utesluta något i din kost (om du inte är allergisk förstås) utan tänk på att ha ett regelbundet måltidsmönster och ät gärna var tredje timma ungefär. Ät små portioner, tugga noggrant och ät långsamt. Kokt, ugnsbakad och wokad mat brukar fungera bättre än stekt och grillad. Skala frukt och grönsaker. Bär orsakar ofta mindre symtom än frukt. Vatten är bästa drycken. Om du tydligt upplever att du mår sämre av något enskilt livsmedel – så minska mängden och ät det mer sällan, hellre än att helt avstå från det.

Tips

Glöm inte att röra dig minst 30 minuter varje dag. Promenera, cykla, simma, arbeta i trädgården, lek med barnen, jogga, spela tennis…

Läs mer

Publicerat av: Lena | Dietist

Relaterat innehåll


Svullen mage och diarré efter matintag

“Hej! Jag har problem med svullen mage och diarré efter matintag. Får för mig att värre efter jag ätit mycket vitt bröd. Får även feberkänningar som blir värre efter lunch/middag. Jag är kvinna, 38 år….

Läs mer

Gaser i magen

Alla människor pruttar och rapar – även Kungen och Drottningen!  Det vill säga alla människor har gaser i mag- tarmkanalen! Normalt passerar en till en och en halv liter gas per dygn genom mag-tarmkanalen. Huvudsakligen…

Läs mer


Gluten – bör jag undvika det?

Om man har IBS, hur ska man då resonera kring gluten – bör man undvika det? Gluten skall man inte ta bort i ”onödan”. Även om man upplever att man mår bättre av glutenfri kost…

Läs mer

Laktosintolerant och IBS

“Hej, Fick för många år sedan diagnosen IBS och besvären har sedan dess kommit och gått. För något år sedan fick jag så (genom apotekstest) veta att jag är laktosintolerant, däremot inte glutenintolerant enligt läkartest…

Läs mer