Har jag drabbats av IBS-Pi (postinfektiös IBS)

“Jag drabbades för ca 10 dagar sedan av matfögiftning då jag ätit en räksmörgås på en restaurang. Symptomen började ca 10 timmar efter intag och Jag fick feber (38 grader) och mådde mycket illa i ca 24 tim.
Efteråt tog jag det lugnt med mat ytterligare en dag. Därefter åt jag förvisso en påse med sockerfri lakrids från apoteket…. Kanske inte så smart.
Nu 10 dagar senare lider jag av uppblåst mage (speciellt på kvällen) samt lös avföring som “flyter”.
Har läst att jag kanske drabbats av IBS-Pi (postinfektiös IBS). Hur bör jag gå till väga nu?
Jag har alltid haft en bra mage och aldrig tidigare haft problem.

Du kan inte få diagnosen IBS så snart efter att symtomen uppstått. Att magen reagerar och att man får besvär efter en mag-tarminfektion som matförgiftning är inte ovanligt. Besvären kan sitta i under en längre period men brukar vara övergående. En del blir dock inte av med symtomen och då kan man utveckla IBS-Pi (postinfektiös IBS). För att man skall kunna få diagnosen IBS måste dock symtomen ha pågått under längre tid än ett par veckor.

Symtom & Diagnos

IBS-diagnos ställs av läkare: Återkommande besvär av buksmärta under minst 1 dag per vecka de senaste 3 månaderna. symtomdebut för minst 6 månader sedan och som uppvisar minst två av följande tre karaktäristika: 

  1. Förändring med tarmtömning 
  2. Association med förändrad avföringsfrekvens 
  3. Association med förändrad avföringskonsistens 

Behandling

Du behöver alltså inte ha drabbats av IBS utan besvären går förhoppningsvis över. Var lite extra ”snäll” mot magen ett tag genom att äta regelbundet och ganska ofta (ungefär var tredje timme), tugga ordentligt och överdriv inte portionsstorleken. Glöm inte att vara fysiskt aktiv – varje dag – promenader räcker långt!

Begränsa intaget av kaffe (max 3 koppar per dag), begränsa alkoholintaget, begränsa intaget av feta såser, chips, dip, glass, bakelser, pommes och var försiktig med stark mat under en period.

LÄS MER

DE NYA ROM IV-KRITERIERNA

NY IBS-DIAGNOS UNDER UTVECKLING

PI-IBS, MAGSJUKA OCH TURISTDIARRÉ

LÄKEMEDELSVERKET  

Publicerat av: Lena (Leg. dietist) | Dietist

Relaterat innehåll


Är mina magsmärtor IBS?

“Hej! Jag har inte diagnosen IBS men ska träffa en läkare snart och det är någonting jag har misstänkt i ca ett år. I somras hade jag så fruktansvärda smärtor en morgon när jag vaknade,…

Läs mer

“Har jag IBS, gluten eller laktos”

“Hej, Har sedan några år tillbaka problem med magen. Den känns och är svullen och det går inte helt tillbaka, men nästan, under natten. Jag tror att detta uppstod efter en period av medicinering. Idag…

Läs mer


Kost som ger mindre symptom vid graviditet och ibs

“Hej. Jag har med hjälp av en dietist på Hälsocentralen börjat en utredning av IBS. Jag fick under förra vecka också veta att jag är gravid, och undrar nu om jag ska fortsätta utredningen?” Jag…

Läs mer

Är IBS farligt?

Nej – IBS är inte farligt! Vissa symtom kan däremot vara snarlika de som man kan få vid mer allvarliga mag-tarmsjukdomar. Det är viktigt att du får en diagnos av läkare, så att man kan…

Läs mer