Fettisdagen för IBS-magar!

Snart är det fettisdagen och vi lockas av att pröva flera kreativa varianter som till exempel korvsemlan, semmelwrapen, wienersemlan eller den veganska semlan. För den som vill haka på trenden med nyskapande semmeltvister så har konditorerna Zahra & Martin Åhman tagit fram sin egen semmelvariant för läsarna av alltomibs.se – “Fibersemlan”. Recept finner ni längre ner.

Om fettisdagen & semlan

  • Begreppet kommer av latinets simila vilket betyder vetemjöl och var från början benämningen på själva bullen utan dess fyllning.
  • Enligt den kristna traditionen äter man semlor på fettisdagen som infaller den sista dagen innan fastan som man firade ordentligt för att tjocka till sig om man påbörjade den cirka 40 dagar långa fastan som varade fram till påsk. Namnet fettisdag kommer från “fet” och tisdag” där fet syftar på all gott som brukades ätas på fettisdagen. Semlan kallas ju även för fastlagsbulle och begreppet har sitt ursprung just i fastlagen det vill säga de tre festdagar som infaller före fastan.
  • Fastlagsbullar finns även i våra grannländer om än i lite olika skepnad. I Finland äter man fastlagsbullen med hallonsylt i stället för mandelmassa och i Norge och Danmark kan Semlorna eller fastelavnsbolle/fastlagsbullarna även innehålla sylt, vaniljkräm eller choklad. 
  • I Sverige äter man 4 till 5 semlor per person vilket blir drygt 40 miljoner semlor per år.
  • Hetvägg är det gamla sättet att äta semla, i ett fat med varm mjölk. En sed som funnits sedan 1700-talet i Sverige. En del smaksätter mjölken med kanel, vanilj, kardemumma och/eller socker under värmningen. Ordet hetvägg kommer från det tyska ”heisse wecken” (heta kilar). Fastlagsbröden var formade som kilar eller kors. Att äta semlan direkt i handen blev populärt först i början av 1900-talet.
  • Semlor fick enbart säljas på tisdagar på caféer och konditorier fram till början av 1960- talet.
  • Rekordsemlan. Moses Isik bakade i år (2020) en semla som väger 300 kg. Den är  därmed 2 000 gånger så stor som en vanlig semla. Rekordsemlan innehåller 130 kilo grädde och 30 kilo mandelmassa. Bara att grädda degen tog sju timmar i ugn. Man försöker mäta den och göra 3D modeller för att sedan skicka in till Guinness rekordbok.

 

För en IBS-mage låter kanske inte semla som det optimala men det finns varianter på semla som kan fungera lite bättre för personer med mag-tarmproblem. Första receptet nedan är framtaget för alltomibs.se av konditorerna av Zahra & Martin Åhman – vi kallar receptet för fibersemlan eftersom det också innehåller grövre mjölsorter än den mest klassiska varianten. Andra receptet är low-FODMAP anpassad. För laktosintoleranta och veganer finns det även ett alternativ här .

Fibersemlan 

Ingredienser, 20 st. (Semlor brukar ju gå åt men det går så klart bra att halvera mängderna för att baka 10 semlor)

  • 5 dl vatten
  • 50 g jäst
  • 5 dl vetemjöl
  • 50 g salt
  • 250 g margarin vegetabiliskt
  • 250 g farinsocker
  • 120 g kardemumma (mortlad)
  • 400 g fullkornsvetemjöl
  • 600 g vetemjöl

Mandelmassa

  • 3 dl mandel
  • 2 msk agavesirap
  • 2 msk honung
  • lägg till lite vatten för att få ihop en fin konsistens.
  • Grädde (med eller utan laktos efter smak) eller lägg en klick vaniljkräm emellan

Baka semlebullarna

  1. Smula jästen i en bunke och blanda den med fingervarmt vatten tillsätt vetemjöl och salt i en bunke. Bearbeta med hjälp av en köksmaskin med degkrok. Låt degen jäsa i cirka 30 minuter
  2. Efter den har fått jäsa så tillsätter du tärnat margarin, farinsocker, kardemumma, fullkornsvetemjöl och vetemjöl. Arbeta degen 6 minuter i maskin eller 15 minuter för hand. Låt den därefter jäsa under bakduk ytterligare 30 minuter.
  3. Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk.  Dela degen i 20 bitar och rulla till runda bollar i önskad storlek.
  4. Grädda i 200-225 graders ugnsvärme i ca 10 minuter.

Gör fyllning

  1. Blanda ihop alla ingredienserna för mandelmassan i en mixer. Addera lite vatten för att få en fin konsistens.
  2. Vispa grädden. Dela bullarna så att man får ett lock, gröp ur och fyll med mandelmassa och grädde. Pudra över florsocker.
  3. Vill du dekorera semlorna som på bilderna så kan du fästa några mandlar på locket med hjälp av lite mandelmassa.

Här kommer också en low-FODMAP-variant av semlan. Innehållet hittar du här nedan, beskrivning når du genom länken.

Low-FODMAP-Semlan

Ingredienser, 16 st
  • ½ dl strösocker
  • 150 g laktosfritt smör/margarin
  • 4 dl laktosfri mjölk
  • 50 g jäst
  • 2 msk fiberhusk
  • ½ tsk salt
  • 1-2 msk mad kardemumma
  • 1 dl vit sirap
  • 250g laktosfri naturell kvarg
  • 1 ägg
  • ca 10 dl glutenfri mjölmix (valfritt – byt ut 1-2 dl mjölmix mot Gluten Substitute)
  • 1 uppvispat ägg till pensling.

Receptet hittar du här…

Funderar du över vilka livsmedel som innehåller mycke FODMAPs? Du vet väl att du kan hitta vår FODMAP-lista gratis här

Publicerat av: Hozan |

Relaterat innehåll


Äta marsipan vid IBS?

“Får man äta marsipan? Är jättesvårt att hitta genom Google o FODMAP-appen, de innehåller inte alla ingredienser o livsmedel. Vet du något bra förslag för att underlätta att kolla upp just livsmedel o liknande vad…

Läs mer

“Har jag IBS, gluten eller laktos”

“Hej, Har sedan några år tillbaka problem med magen. Den känns och är svullen och det går inte helt tillbaka, men nästan, under natten. Jag tror att detta uppstod efter en period av medicinering. Idag…

Läs mer

Diagnos: IBS & Glutenintolerant

“Hej. Jag misstänker att jag har IBS. Hur vet jag säkert att jag har detta? Jag är glutenintolerant och har varit strikt med min kost och jag tränar mycket. Hur ska man äta om man har…

Läs mer

Äter goda och onda bakterier samma mat?

“Min fråga är relaterad till tarmfloran. Jag har kollagen kolit och har fått rådet att undvika FODMAP-mat. Vad jag förstod av min läkare matar jag inte bara de goda bakterierna när jag äter dessa livsmedel,…

Läs mer

Laktosintolerans – visste du detta?

Laktosintolerans och IBS har liknande symtom. I Sverige är mellan 3 och 5 procent av befolkningen laktosintoleranta. Att jämföra med 15-20 procent som lider av IBS. Om man har problem med magen och misstänker till…

Läs mer