Blod och slem: är det vanligt vid ibs

”Min mamma har IBS och kan ha anfall som är en vecka långa. Hon blir väldigt öm i magen och ibland kommer det lite klar blod och slem när hon går på toaletten. Är det normalt vid IBS att det kan komma blod och slem? Och att anfallen är så långvariga? Jag är orolig för henne och undrar hur jag kan hjälpa henne må bättre. Hon äter glutenfritt och laktos fritt, undviker socker.
Hon har perioder då hon mår bättre, Men när de svåra perioderna kommer är de verkligen långa och besvärliga, då värker magen konstant och krampar. 
Tacksam för svar, mvh”

Blod och Slem

Slem är vanligt vid IBS men blod skall inte förekomma och bör alltid utredas av läkare. Anfallen vid IBS kan dock vara långvariga och svåra vilket förstås är mycket jobbigt.

Regelbundna rutiner

Regelbundna rutiner är A och O vid IBS – både gällande matvanor men också fysisk aktivitet och sömn. Att röra på sig stimulerar tarmrörelser och underlättar för bl.a. gaser att komma lättare ut och bör inte underskattas. Se till att det blir en daglig vana – 30–60 minuters rörelse rekommenderas varje dag! Det gäller att våga att röra sig – även om man har ont och besvär – hellre bara lite träning än ingen – och att göra fysisk aktivitet till en daglig vana.

Regelbundna måltider

Se till att äta regelbundet men ganska ofta – ungefär var tredje timma – eftersom både en ”tom” mage kan utlösa symtom lika väl som en ”jättemätt”.Hjälp magsäck och tarmar att smälta maten genom att t.ex. skala, hacka, mosa, koka, woka, ugnssteka.

Undvik att utesluta vissa livsmedel

Det är sällan nödvändigt att helt undvika livsmedel utan man kommer långt på att minska mängden rejält och hellre äta mindre portioner. Man bör inte undvika gluten (om man inte är glutenintolerant förstås) eftersom man då går miste om en hel del näringsämnen och fiber som finns i spannmålsprodukter (livet blir också onödigt komplicerat och dyrt) men att dra ner på mängden kan vara av godo. Ett alltför stort intag av bröd, gryn och pasta kan trigga symtom, men att helt utesluta dessa livsmedel helt är oftast onödigt. Man kommer långt på att minska mängden!

Läs mer om IBS 

Publicerat av: Lena | Dietist

Mer från alltomibs.se


Tarmflorans betydelse för sjukdomar i mag-tarmkanalen

I dagens (tisdag 29/11 2016) vetandets värld i Sveriges Radio P1 diskuteras vår tarmfloras roll för utveckling av olika sjukdomar såsom diabetes, astma, allergier och inflammatoriska tarmsjukdomar. Det kanske inte är så konstigt eftersom vi…

Läs mer

Om IBS i radion

I veckan sändes ett inslag på Sveriges radios program P4 extra där Mag- och tarmförbundets kanslichef Wictoria Hånell intervjuades. Wictoria tar bland annat upp det faktum att begreppet stressmage ibland misstolkas och att IBS är…

Läs mer