Är mina magbesvär magsjuka eller IBS symtom?

“Hej,
Jag har lidit av IBS i många år nu. Trodde att jag hade koll på mina besvär och vad som orsakar dem. På senare tid, sista halvåret ungefär, har jag i flera omgångar fått en diarré som jag inte haft förut. Den startar och håller i sig i två dagar kanske, ibland tre, och vad jag än äter så kommer det ut lika snabbt. Jag har tänkt att det är en form av magsjuka. Men nu har jag det igen och det känns som att jag blir magsjuk ganska ofta. Vilket jag aldrig blir annars, har svårt att få magsjuka. Och jag har inga andra symptom som skulle kunna vara magsjuka eller t.ex. matförgiftning. Jag spyr inte, mår inte illa mellan måltiderna. Jag mår lite illa när jag äter eller blir hungrig men inte så mycket att jag måste vara sängliggandes.

Börjar nu fundera på om denna diarré istället kan ha med min ibs att göra? Kan det vara så? Jag har förut fått diarré från viss mat, men det brukar släppa samma kväll efter ett eller två toalettbesök, inte hålla i sig såhär.
Jag har också blivit mer och mer känslig för laktos. Har uteslutit laktos och äter även laktostabletter, men ost har förut gått bra men nu märker jag att magen reagerar på det också ibland.

Jag har pratat med 1177 när jag har haft diarré, och dem säger att det är jättesvårt att veta om det är magsjuka t.ex. för man kan få magsjuka utan att må spy. Det jag reagerar på nu är bara att det har hänt flera gånger nu, exakt samma symptom. Och min sambo går symptomfri varje gång.
Jag hoppas du kan hjälpa mig att förstå det här, och kanske vad jag kan göra åt det. Tack på förhand!”

IBS symtom förändrar sig

Det är typiskt att symtomen vid IBS förändrar sig och varierar över tid, men om du nu har fler och oftare diarréer än innan bör du uppsöka vårdcentral för vidare kontroll, eftersom det kan finnas andra förklaringar till symtomen.

Att du plötsligt blivit mer känslig för t.ex. laktos är heller inte så ovanligt men hårdost borde gå bra att äta ändå eftersom den inte innehåller laktos. Kanske är det fettet i osten som utlöser symtom och kanske kan de lindras om du väljer en magrare ost (<17% fett).

Det kan finnas anledning att vara mer försiktig än innan med matintaget 

  • ät långsamt tugga noggrant och
  • ät små portioner med ett regelbundet mellanrum på 2–4 timmar.
Läs mer

alltomibs.se – MINA IBS SYMTOM HAR ÄNDRAT SKEPNAD

Läkartidningen – Utredning av diarré

Publicerat av: Lena (Leg. dietist) | Dietist

Relaterat innehåll


Diarré: hjälp, min mage kraschar!

“Hej Lena! Jag upplever ofta att min mage “kraschar” efter nästan varje måltid, vilket orsakar en stor stress inför varje situation när jag äter med andra. Är jag själv kan jag ju hantera det, så…

Läs mer

Behandling och kostråd vid diarré

“Jag har normalt IBS som är förstoppnings dominerad. Jag och min man åkte på en släng av magsjuka efter att ha ätit bla parmaskinka på ett cafe’. Hans besvär gick över på några dagar men…

Läs mer


diarréer: hjälp jag kan inte hålla mig

Hej! Jag är 72 år gammal. Har i hela mitt liv haft problem med min mage, framförallt vattentunna diarréer och brådska till toa. Nu har problemet tilltagit och blivit direkt handikappande. Cirka ½ timme efter…

Läs mer

PI-IBS, magsjuka och turistdiarré

Känner du att magen krånglar efter magsjuka eller utlandsvistelse kan det röra sig om PI-IBS (post infektiös IBS), alltså den typ av IBS som tros kunna orsakas av en tidigare tarminfektion. Vi fördjupar oss i…

Läs mer