”Hej, Sedan barnsben har man ju fått höra att t.ex. te, rostat bröd, blåbärssoppa och skalat äpple är snällt mot magen. Men enligt FODMAP-tabellen så har äpple ett högt FODMAP-innehåll. Det förvånade mig när jag såg er tabell.”
Hur effektiva är husmorstips?
Det finns många mer eller mindre effektiva råd om vad man bör och vad man inte bör äta vid olika tillstånd. Många av dessa s.k. husmorstips kan fungera alldeles utmärkt, (men de saknar förankring i vetenskapen) och kan vara värda att prova.
Te och rostat bröd var ofta sådant man fick efter en maginfluensa för att se om man kunde behålla maten. Rostat bröd är ofta lättare att smälta än mjukt bröd eftersom man tuggar det bättre då det har en hårdare yta. Rostat bröd är ofta fibersnålt som också kan kännas bra om magen är orolig. Te (från teplantan) kan ha stoppande effekt om man har diarré eller lös avföring – men det fungerar inte för alla. Det kan till och med ha motsatt effekt för vissa. Blåbärssoppa kan också ha stoppande effekt – för en del personer. Skalat äpple är ofta lättare att smälta än äpple med skal men kan trots detta orsaka en jobbiga symtom för en del människor. Dessa råd har inget eller lite med FODMAPs att göra. FODMAP är ett relativt nytt begrepp. Ett forskarteam i Australien presenterade konceptet runt år 2000. FODMAP är en förkortning för några svårsmälta kolhydrater, dvs. Fermenterbara Oligosackarider, Disackarider, Monosackarider och (And) Polyoler (sockeralkoholer).
Tarmens reaktion
FODMAPs finns i de flesta kolhydratinnehållande livsmedel – men det är först när de finns i stor mängd som de hamnar på FODMAP-listan och som ibland innebär att personer får magproblem av dem. Vi människor saknar tillräcklig mängd av vissa enzym för att effektivt bryta ner alla kolhydrater i kosten till minsta beståndsdel i tunntarmen. Livsmedel som innehåller mycket FODMAPs är ofta nyttiga livsmedel men det krävs hjälp av våra tjocktarmsbakterier för att de ska kunna brytas ner till absorberbara enheter. Bakterierna i tjocktarmen bryter ner dessa kolhydrater genom fermentering som i sin tur innebär att mer gaser bildas och bl.a. tarmrörelserna kan påverkas och vi får då ibland symtom.
Äpple är ett av livsmedlen som innehåller mycket FODMAPs och en del personer – men inte alla – får symtom från äpple. Äpple är fortfarande ett bra livsmedel som innehåller mycket näring, fiber och energi. FODMAP-listan innebär att man KAN vara känslig mot dessa livsmedel och att det framför allt har med intagen mängd att göra.
Läs mer