Äter goda och onda bakterier samma mat?

av | Frågor & svar

”Min fråga är relaterad till tarmfloran. Jag har kollagen kolit och har fått rådet att undvika FODMAP-mat. Vad jag förstod av min läkare matar jag inte bara de goda bakterierna när jag äter dessa livsmedel, utan även onda bakterier jäser denna maten. Eftersom jag sannolikt har en obalans i tarmfloran skulle detta således innebära att jag genom att äta dessa livsmedel ger de onda bakterierna möjlighet att fortsätta växa. Stämmer detta? Är strategin isf att ”svälta” grovtarmen så att de onda bakterierna minskar och sedan försöka förbättra tarmfloran? Enligt läkaren är dessa livsmedel toppen för en människa med normal tarmflora men alltså inte för mig. Jag har dock samtidigt läst att FODMAP har negativa konsekvenser på tarmfloran på längre sikt. Vad gäller? Kan man förbättra sin tarmflora eller lever de och förökar sig de goda och onda bakterierna på samma typ av bränsle? Jag kan tillägga att jag är vegan och tidigare ätit en stor andel grönsaker och baljväxter, lök etc. Jag har aldrig haft problem med att jag känner mig uppblåst eller har gaser, utan mina symptom har endast varit kraftig diarré, trötthet och viktnedgång. Det känns svårt att undvika FODMAPs som vegan utan att få näringsbrist? Min fråga är kort sagt: Äter goda och onda bakterier samma mat?”

Finns det goda och onda bakterier?

Det är nog så att alla bakterier äter samma mat. Det finns egentligen varken onda eller goda bakterier utan de allra flesta bakterier har sannolikt påverkan på tarmfunktion och hälsa på olika sätt. Idag vet vi alldeles för lite för att ge några klara direktiv angående tarmflorans hälsa, förutom att vi bör äta varierat och allsidigt. Det finns massor av olika tarmbakterier och man vet att tarmflorans sammansättning beror på vad vi äter, våra gener, stress, sjukdom osv.

Vi vet dock väldigt lite om hur vi faktiskt bör äta får att må så bra som möjligt. Vi vet att tarmfloran ser olika ut hos olika individer, men hur den optimala och perfekta tarmfloran ser ut vet vi definitivt inte.

Low-FODMAP-kost

Att äta mat som innehåller låga halter FODMAPs gör att tarmbakterierna får mindre substrat att fermentera (jäsa) och man vet att vissa symtom kan förbättras, åtminstone på kort sikt. Vi har inga långtidsstudier på negativa eller positiva effekter av denna kost ännu.

Tarmbakterierna hjälper till att bryta ner och att ta upp näringsämnen, de aktiverar immunförsvaret, de stimulerar tarmrörelser och hjälper till att bygga upp tarmslemhinnan. När tarmbakterierna fermenterar fibrer, oabsorberade kolhydrater (FODMAPs), hinnor, skal, stärkelse så bildar de för oss nödvändiga vitaminer och korta fettsyror samt också olika gaser.

Äta low-FODMAP-kost som vegan?

Det är omöjligt att undvika FODMAPs helt om man är vegan och samtidigt få i sig tillräckligt av alla näringsämnen. Att äta low-FODMAP-kost kan minska gaser och diarréer men är som sagt extra svårt om man är vegan. Jag tycker att du skall minska på de livsmedel som du upplever orsakar flest/värst symtom – om du lyckas att identifiera dem – hellre än att helt utesluta dem.

Baljväxter (bönor, ärter, linser) är viktiga livsmedel om man är vegan och kan/bör inte uteslutas. Tänk dock på att skölja dessa livsmedel extra noggrant och kanske till och med låta dem stå i kallt vatten över natten för att minimera de negativa effekterna. Portionsstorleken har stor betydelse!

Tips till dig som är vegan

De bästa råden som jag kan ge till dig som är vegan är:

  • Tugga noggrant.
  • Koka/ugnsbaka/woka hellre än alltför mycket råkost.
  • Hjälp matsmältningen genom att hacka och skala maten.
  • Ät mindre mängd frukt och hellre mer bär.
  • Ät hellre små portioner ofta än få och stora måltider.
  • Undvik alltför mycket lösande livsmedel såsom torkad blötlagd frukt och honung.
  • Undvik stora mängder med fullkornsbröd och pasta – välj hellre surdegsbakat bröd och t.ex. kokt ris eller majspasta.
  • Det finns inga generella kostråd vid kollagen kolit förutom att man skall dricka mycket – minst 2 liter dagligen. Viss mat kan också förvärra diarréer som t.ex. starkt kryddad mat, fettrik kost, kolsyrade drycker, alkohol och kaffe.

Läs mer

På alltomibs.se finns flera artiklar som handlar om tarmfloran och tarmbakteriernas viktiga uppgift:

Tarmflorans betydelse för sjukdomar i mag-tarmkanalen

Tarmflora: det nya svarta?

Här hittar du även information om low-FODMAP-dieten:

Risker med FODMAP

FODMAP-dieten fungerar Down Under

FODMAP i hetluften

alltomibs.se har även skrivit en artikel om diethysterin.

Hitta liknande frågor & svar

Diarré och magkatarr

Diarré och magkatarr

"Kan man få diarré när man har magkatarr? Har fått diagnosen IBS för länge sedan. Har har alltid haft hård och trög mage. På senare tid har jag fått...

läs mer
Aubergine och magen

Aubergine och magen

Hej! Jag har ätit aubergin och min mage har tålt det. Helt plötsligt så har den inte tålt det. Kan det vara kombinationen? Kan det ha med en...

läs mer
Hur ofta skall man äta?

Hur ofta skall man äta?

"Hej, jag har fått höra att man ska äta lite men fler gånger om dagen, hur ofta rekommenderar du att man äter? Och vad ska man äta, är det riktig...

läs mer
Läkemedel vid IBS-M

Läkemedel vid IBS-M

"Hej. Jag är sjuksköterska och ger telefonrådgivning på en vårdcentral. Är det korrekt att rekomendera Movicol/Moxalole till en person med IBS som...

läs mer
Kaffe och magen

Kaffe och magen

"Haft problem med magen i 30 år. 45 idag. Älskar kaffe men blir inte bra på det. Vet inte vad jag ska äta och inte. Har gluten och laktos med....

läs mer

Pin It on Pinterest

Share This