Vilken lök är bäst för min IBS-mage?

”Jag undrar om man ska undvika all sorts lök? Eller man kan äta rödlök som picklad rödlök typ. Är en helt ny värld för mig detta med IBS vad kan kan äta och ska undvika. Tack.”

Det är framförallt kolhydraterna som finns i lök som är svåra att smälta för oss människor. Detta gör att många – men inte alla – får symtom som till exempel gasighet, uppblåsthet, smärta och diarré.

Det är främst mängden som har betydelse, men ibland även sorten. Den gröna delen av purjolök och sallads- och vårlök brukar fungera bäst och gräslök ger sällan symtom. Syltad lök kan fungera bättre och hellre tillagad än rå lök. Testa dig fram! Lök finns i många sorter och varianter.

Läs mer om FODMAP och lök.

Publicerat av: Lena | Dietist

Mer från alltomibs.se


Tarmen kanske mindre än du tror?

Vi har nog alla någon gång hört att tarmslemhinnan blir enorm om man vecklar ut den. Alla veck och utskott (villi och mikrovilli) gör att den totala ytan blir betydligt större än de antal meter…

Läs mer

Nyhetsbrev för alltomibs.se

Vi kan med glädje meddela att vi nu kommit ut med vårt första nyhetsbrev! Så om du vill hålla dig uppdaterad på det senaste kring IBS eller delta i diverse IBS-relaterade aktiviteter – se då…

Läs mer