Vilken lök är bäst för min IBS-mage?

”Jag undrar om man ska undvika all sorts lök? Eller man kan äta rödlök som picklad rödlök typ. Är en helt ny värld för mig detta med IBS vad kan kan äta och ska undvika. Tack.”

Det är framförallt kolhydraterna som finns i lök som är svåra att smälta för oss människor. Detta gör att många – men inte alla – får symtom som till exempel gasighet, uppblåsthet, smärta och diarré.

Det är främst mängden som har betydelse, men ibland även sorten. Den gröna delen av purjolök och sallads- och vårlök brukar fungera bäst och gräslök ger sällan symtom. Syltad lök kan fungera bättre och hellre tillagad än rå lök. Testa dig fram! Lök finns i många sorter och varianter.

Läs mer om FODMAP och lök.

Publicerat av: Lena | Dietist

Mer från alltomibs.se


Probiotika vid IBS

Hej! Jag har diagnosen IBS och har nu en fråga angående IBS och probiotika. Jag har besvär av ständiga gaser, uppblåsthet och smärtor och har fått råd av en annan dietist att prova med probiotika mot mina symtom….

Läs mer

Hur lämnar jag en kommentar på allt om ibs?

För att publicera din kommentar, synpunkt eller artikel på alltomibs.se. Skicka ett mail till info@alltomibs.se

Läs mer