Vilken lök är bäst för min IBS-mage?

”Jag undrar om man ska undvika all sorts lök? Eller man kan äta rödlök som picklad rödlök typ. Är en helt ny värld för mig detta med IBS vad kan kan äta och ska undvika. Tack.”

Det är framförallt kolhydraterna som finns i lök som är svåra att smälta för oss människor. Detta gör att många – men inte alla – får symtom som till exempel gasighet, uppblåsthet, smärta och diarré.

Det är främst mängden som har betydelse, men ibland även sorten. Den gröna delen av purjolök och sallads- och vårlök brukar fungera bäst och gräslök ger sällan symtom. Syltad lök kan fungera bättre och hellre tillagad än rå lök. Testa dig fram! Lök finns i många sorter och varianter.

Läs mer om FODMAP och lök.

Publicerat av: Lena | Dietist

Mer från alltomibs.se


Vad ska jag äta för att bli frisk från min IBS?

Du kan nog inte räkna med att äta dig ”frisk”, men du kan absolut bli bättre. IBS handlar mycket om helheten – att magen krånglar beror sällan bara på maten. Magen är inget bihang till…

Läs mer

IBS kan vara ärftligt!

Forskare vid bland annat Karolinska Institutet, Sahlgrenska Universitetssjukhuset och universitetssjukhusen i Skåne har nu hittat ett samband mellan en viss genvariant och IBS. Genen heter TNFSF15. Orsakerna bakom IBS är oklara och länge har sjukdomen setts…

Läs mer