Vilken lök är bäst för min IBS-mage?

”Jag undrar om man ska undvika all sorts lök? Eller man kan äta rödlök som picklad rödlök typ. Är en helt ny värld för mig detta med IBS vad kan kan äta och ska undvika. Tack.”

Det är framförallt kolhydraterna som finns i lök som är svåra att smälta för oss människor. Detta gör att många – men inte alla – får symtom som till exempel gasighet, uppblåsthet, smärta och diarré.

Det är främst mängden som har betydelse, men ibland även sorten. Den gröna delen av purjolök och sallads- och vårlök brukar fungera bäst och gräslök ger sällan symtom. Syltad lök kan fungera bättre och hellre tillagad än rå lök. Testa dig fram! Lök finns i många sorter och varianter.

Läs mer om FODMAP och lök.

Publicerat av: Lena | Dietist

Mer från alltomibs.se


Nytt test kan avslöja IBS

Orsakerna till varför vissa drabbas av IBS (Irritable Bowel Syndrome) är ännu oklara och IBS diagnosen ställs idag ofta utifrån att man utesluter en rad andra orsaker till problemen (läs mer här). Nu kan dock…

Läs mer

Helhetsintrycket är viktigt

Personliga restaurangtips är värdefullt. Människor gillar att dela med sig av intressanta miljöer, måltider och möten. Betyg från uteätare i media har också en mycket stor genomslagskraft. Blev överraskad av att se att toaletten omnämns…

Läs mer