Vad ska jag äta för att bli frisk från min IBS?

Du kan nog inte räkna med att äta dig ”frisk”, men du kan absolut bli bättre. IBS handlar mycket om helheten – att magen krånglar beror sällan bara på maten.

Magen är inget bihang till kroppen utan påverkas av allt du gör. Det är inte bara vad du äter som påverkar symtomen utan också hur och när du äter.  Andra faktorer som kan påverka din IBS är oro, stress, hormoner, att du håller dig från att gå på toaletten, hur du sover, om du är glad eller ledsen och hur du hanterar problem i allmänhet.

Det lönar sig att acceptera sjukdomen och att lära sig mer om den så att man förstår att IBS inte är farligt. Även om du har svåra symtom som påverkar hela livet, förstörs inte tarmen och risken för exempelvis cancer är inte förhöjd på grund av IBS.

Några snabba tips för att må bättre:

  • Ät varierat från hela matcirkeln.
  • Tugga noggrant.
  • Ät ofta och regelbundet (gärna 6 gånger per dag).
  • Undvik hunger och undvik att äta stora portioner.
  • Skala allt som går att skala.
  • Koka, woka eller ugnsbaka hellre än att steka eller grilla.
  • Om du känner att vissa livsmedel förvärrar symtomen – minska i första hand mängden och ät dem sällan men uteslut helst inte.

Dessutom bör du:

  • Minska stress.
  • Gå på toa när du behöver (håll dig inte).
  • Röra på dig minst 30 minuter varje dag – till exempel promenera, simma, cykla, dansa…

Antiinflammatorisk mat är ett trendigt begrepp, du kan läsa mer om det här.

Publicerat av: Lena | Dietist

Mer från alltomibs.se


Ny avhandling om maten och IBS

Att maten påverkar magen kan inte komma som en överraskning för någon men det forskas en hel del kring hur till exempel symtomen vid IBS påverkas av olika livsmedel. Idag (30 januari 2015) lägger dietisten…

Läs mer

Vad är en Dietist?

Dietist är en skyddad yrkestitel. Legitimation utfärdas av socialstyrelsen till den som genomgått en treårig dietistutbildning. Dietister jobbar med att behandla och förebygga sjukdomar som har en koppling till nutrition – dvs det man stoppar i sig….

Läs mer