Vad ska jag äta för att bli frisk från min IBS?

Du kan nog inte räkna med att äta dig ”frisk”, men du kan absolut bli bättre. IBS handlar mycket om helheten – att magen krånglar beror sällan bara på maten.

Magen är inget bihang till kroppen utan påverkas av allt du gör. Det är inte bara vad du äter som påverkar symtomen utan också hur och när du äter.  Andra faktorer som kan påverka din IBS är oro, stress, hormoner, att du håller dig från att gå på toaletten, hur du sover, om du är glad eller ledsen och hur du hanterar problem i allmänhet.

Det lönar sig att acceptera sjukdomen och att lära sig mer om den så att man förstår att IBS inte är farligt. Även om du har svåra symtom som påverkar hela livet, förstörs inte tarmen och risken för exempelvis cancer är inte förhöjd på grund av IBS.

Några snabba tips för att må bättre:

  • Ät varierat från hela matcirkeln.
  • Tugga noggrant.
  • Ät ofta och regelbundet (gärna 6 gånger per dag).
  • Undvik hunger och undvik att äta stora portioner.
  • Skala allt som går att skala.
  • Koka, woka eller ugnsbaka hellre än att steka eller grilla.
  • Om du känner att vissa livsmedel förvärrar symtomen – minska i första hand mängden och ät dem sällan men uteslut helst inte.

Dessutom bör du:

  • Minska stress.
  • Gå på toa när du behöver (håll dig inte).
  • Röra på dig minst 30 minuter varje dag – till exempel promenera, simma, cykla, dansa…

Antiinflammatorisk mat är ett trendigt begrepp, du kan läsa mer om det här.

Publicerat av: Lena | Dietist

Mer från alltomibs.se


Vill du hjälpa andra genom att berätta om IBS?

Hej! Jag brinner för hälsa och tycker att Mag- och tarmförbundets initiativ till att utse 2012 till IBS-år är jättebra! Då jag gärna vill bidra till att öka kunskapen och minska tabun kring sjukdomen skriver…

Läs mer

Är rökning förklaringen till skillnader mellan könen?

Det är inte bara IBS som är vanligare hos kvinnor, även sjukdomen mikroskopisk kolit följer samma mönster. Men varför är det så? Den 7 november 2014 försvarar Rita Gustafsson sin avhandling med titeln “Gastrointestinal Disorders…

Läs mer