Uppsvälld eller IBS? Våra tips inför julmaten

Inte undra på att högtiderna kring jul och nyår kan bli en utmaning för vår mage och våra tarmar, inte minst för alla med IBS. Som tur är har dietisten på alltomibs.se knåpat ihop några enkla tips som man kan ta till för att minska problemen med en trög eller uppsvälld mage.

Tips inför julbordet eller nyårsmiddagen

Snart är det dags…. glögg, russin, pepparkakor, lussebullar, fudge, kolor, choklad, marsipan, sill, sylta, brunkål, rödkål, grönkål, ris á la malta, lutfisk, Janssons frestelse, julvört, snaps, julmust, julöl, mumma, svagdricka, ostar, grynkorv, kryddiga rökta korvar, dopp-i-grytan, bruna bönor, ägghalvor, brysselkål, revbensspjäll, hummer, vin, champagne…. ja, listan kan göras lång.

Nedan följer våra tips för en skönare magkänsla under jul- och nyårshelgen då maten ofta hamnar i fokus.

 • Mindre portioner och regelbundna måltider är A och O. Gå hellre flera gånger och hämta mat vid julbordet än att ta mycket på kort tid. Smakerna blir lättare att hålla isär och det är dessutom trevligt att sitta en längre stund tillsammans och äta. Har man IBS, en uppsvälld eller känslig mage handlar det oftast om HUR man äter, snarare än VAD man äter.
 • Förläng julbordet och ät under en längre tidsperiod. Dela upp måltiden i olika delar med små avbrott för någon aktivitet, eftersom det är allra bäst att äta regelbundet. Troligtvis kommer alla runt bordet att må bättre av det.
 • Ät långsamt! Det tar en stund att känna av mättnadssignalerna. Då kanske man slipper känna sig uppsvälld eller att det där sista man tog blev alldeles FÖR mycket.
 • Finfördela maten och tugga väl för magens skull.
 • Variera din kost. Har man ett ensidigt högt intag av vissa livsmedel kan man försöka balansera sitt kostintag. Kanske var det de där 15 skumtomtarna som rörde till det i magen förra julen. Se över om du till exempel äter oproportionerligt mycket av så kallade FODMAPs. Läs mer om fodmap eller hämta vår fodmap-lista helt gratis.
 • Dra ner på sådant som retar magen. Kanske vet du redan nu att det är vissa saker du kan dra ner på för att undvika förvärrade magproblem av julmaten. Annars kan ett tips vara att minska på: bönor, dopp-i-grytan, kålrätter, ris-á-la malta och julmust.
 • Anpassa rätterna efter din mage. Njut av allt du verkligen kan äta trots dina IBS-besvär. Balansera riskerna för besvär mot nyttan eller glädjen av att njuta av julens godsaker. Om ni är många som firar tillsammans kanske du kan be om att få anpassa några rätter efter vad din mage tål.
 • Var lite extra försiktig med kolsyrade drycker och för mycket sötsaker.
 • Alkohol kan påverka magen på olika sätt. Dels hur mycket alkohol man dricker, men även vilken sorts alkoholhaltig dryck man förtär tros kunna påverka. Läs mer om hur alkoholen påverkar magen.
 • Gå på toaletten så fort och så ofta du behöver. Kanske en skitsak men din ensak!
 • Motionera mera – undvik stillasittande. Tarmens rörelser stimuleras av fysisk aktivitet, så varför inte bege sig ut på en promenad mellan rätterna?
 • Försök minska på stressen och välj vad du vill göra med omsorg. Bara för att man är ledig behöver man inte hinna med att ordna festmåltider, storstäda huset, åka till återvinningsstationen, tapetsera, köpa ny soffa, skotta snö, handla julklappar, handla på rea, belysa alla buskar i trädgården/balkongen, tvätta bilen, göra julpynt, stryka röda gardiner, julpynta etc… Sortera bort det som inte är helt nödvändigt och som gör att du inte mår bra. Stress kan förvärra magbesvär och göra livet jobbigare på fler sätt.

uppsvälld

Slutligen, var snäll mot dig själv och magen

Så här i juletider ska du vara lite extra snäll mot dig själv och din mage. Även om det är ”mycket nu” kan exempelvis en kort promenad öka välbefinnandet. Kanske finns det en isbana, skidspår, skidbacke, pulkabacke, utsiktsplats eller något annat i naturen som är värt att upptäcka så här års. Fysisk aktivitet är dessutom omtyckt och positivt för våra magar. Det hjälper tröga magar att få lite fart och för den som är uppsvälld eller besväras av gaser kan fysisk aktivitet hjälpa naturen på traven med att avlägsna gaser samt lätta på knipkänslor. Läs mer om motion och magproblem.

Glöm inte att det ofta behövs en kombination av förändrade rutiner, kost, behandling och motion för att komma tillrätta med besvären vid IBS. Du kan även fråga vår dietist om IBS och andra mag-tarmsjukdomar, ställ din fråga här.

Vi på redaktionen för alltomibs.se vill passa på att önska alla våra läsare…

God Jul och Gott Nytt År!

Publicerat av: Fredrik | Skribent

Mer från alltomibs.se


Läkemedel mot IBS i framtiden

Det finns runt 40 olika läkemedelssubstanser mot IBS i olika faser på väg mot marknaden. Några av dem ligger till och med ganska nära att bli godkända läkemedel. Vi på alltomibs.se listar här ett antal…

Läs mer

Fisar – inte bara illaluktande

Alla vet att pruttar kan lukta illa. Det är våra tarmbakterier som producerar olika illaluktande gaser som sen kommer ut när vi släpper oss. En av dessa gaser är svavelväte. I stora mängder är svavelväte giftigt…

Läs mer