Tid vs ställning

AsiatiskgreyEftersom delar av Alltomibs-redaktionen nyligen varit i Asien är toalettvanor ämnet för dagen. Faktum är att enligt tarmterapeuter är asiatiska toaletter (ett hål i golvet) egentligen bäst eftersom ställningen med riktigt böjda knän underlättar för kroppen när man bajsar.

Detta och mycket annat lärde vi oss under pressutbildningsseminariet IBS – inget man vågar prata om, eller? som arrangerades av Mag-och tarmförbundet i samarbete med Calmino group. Bland annat delade IBS-specialisterna Lars Agreus och Markus Birk med sig av sin gedigna kunskap. Lars Agreus är professor i allmänmedicinsk gastroenterologi, Karolinska Institutet, Markus Birk är överläkare/specialistläkare inom gastroenterologi m m, Ersta sjukhus. Båda har lång erfarenhet av IBS-området.

Mag- och tarmkanalen ska helst ge njutning och avkoppling från första tuggan till det lyckliga slutet men få av oss tänker på att det ibland kan vara en njutning att sitta på toaletten, menar Lars Agréus. Om man har besvär ska man läsa en tidning på toan varje morgon, brukar han säga till sina patienter. Markus Birk håller med om att det är viktigt att ta god tid på sig på toaletten. Han berättar att en föreläsning med tarmterapeut och uroterapeut ingår i Erstas IBS-skola och bland annat ger råd om hur man kan förbättra kontrollen vid tarmtömning samt vid gas- eller avföringsläckage. För att tiden ibland blir knapp, det vittnar många IBS-drabbade om. När man väl rusat till toaletten kan man dock bli sittandes en stund (och i det läget är nog en vanlig västerländsk toalett att föredra).

Att försöka skapa lugna morgonrutiner är ett råd som hjälper många IBS-drabbade en bit på väg till att må bättre. Så kanske är det värt att se morgontoaletten som en möjlighet att läsa tidningen, lösa korsord/sudoku eller räkna ut vilket ord som ger flest poäng i Wordfeud. Att öka kunskapen är ett sätt att minska tabun och att våga prata om IBS istället för att lida i tysthet är ett steg i rätt riktning. Det borde vara naturligt år 2012.

Publicerat av: Fredrik | Skribent

Mer från alltomibs.se


Spritsmart i midsommar: vilken alkohol är bäst för magen?

Midsommar närmar sig och förutom små grodorna och sju sorters blommor under kudden kanske det även blir en och annan snaps till sillen. Vill man komma tillrätta med en besvärlig mage får man ofta rådet att…

Läs mer

Intresseanmälan IBS-studier

Trots att IBS är en av våra vanligaste sjukdomar så saknas fortfarande mycket kunskap om bakomliggande orsaker och möjligheter till behandling av sjukdomen. Som tur är så pågår det en hel del forskning om IBS…

Läs mer