Smörsyra som behandling vid IBS?

När vissa bakterier i tjocktarmen bryter ner olika kostfibrer bildas smörsyra. En hög koncentration av denna fettsyra anses ge hälsofördelar, delvis på grund av sina anti-inflammatoriska egenskaper.

Man tror även att smörsyra stärker tarmen genom att minska dess genomsläpplighet och därigenom hindra skadliga ämnen att ta sig igenom tarmslemhinnan, vidare ut i kroppen. IBS kopplas ofta samman just med en ökad genomsläpplighet i tarmen, vilket kan leda till att tarmen blir irriterad. IBS-patienter har färre bakterier som producerar smörsyra i jämförelse med friska personer. Kanske kan detta vara en bidragande faktor till att en del personer utvecklar sjukdomen?

Forskning.se skriver om forskaren Rebecca Wall som fått anslag av Vetenskapsrådet för att studera hur smörsyra påverkar tarmen och om den kan användas för att behandla IBS. Läs artikeln i sin helhet här.

Läs mer om behandling vid IBS på hemsidan.

Vi är sociala – följ oss på Facebook eller Instagram för att ta del av aktuell information om IBS.

 
 
Publicerat av: Sara | Sara

Mer från alltomibs.se


Ny avhandling om maten och IBS

Att maten påverkar magen kan inte komma som en överraskning för någon men det forskas en hel del kring hur till exempel symtomen vid IBS påverkas av olika livsmedel. Idag (30 januari 2015) lägger dietisten…

Läs mer

C, D eller M-are?

IBS-patienter är en heterogen grupp och typ och grad av symtom varierar stort mellan olika personer. Det finns dock ett sätt som används för att gruppera IBS patienter utifrån typ av besvär. Denna sker utifrån…

Läs mer