Om Lotronex (alosteron)

Aloesteron är ett läkemedel ursprungligen från GSK (GlaxoSmithKline) som sedan 2007 säljs av Prometheus laboratories Inc. i USA under namnet Lotronex för behandling av svår IBS-D (diarrébetonad IBS) hos kvinnor.

Alosteron är en så kallad 5-HT3 antagonist som blockerar specifika receptorer (mottagare på cellerna, 5HT3-receptorer) vilket hindrar serotonin att utöva sina effekter på cellen och i förlängningen på mag-tarmkanalen och dess nervsystem (det enteriska nervsystemet). De eventuella negativa effekter som serotonin skulle kunna ha vid IBS är onormal smärtsignalering/obehag, ökad sekretion och ökad hastighet för födans passag genom mag-tarmkanalen (diarré). Alosteron blockerar alltså serotoninets verkningar och den vanligaste biverkningen som drabbar ungefär 30% av dem som använder alosteron är förstoppning.

Alosetron drogs tillbaka från marknaden av GSK år 2000 på grund av upptäckten av några möjliga livshotande biverkningar i mag-tarmkanalen efter ett antal dödsfall (7 st) och allvarliga komplikationer. Bland annat rapporterades det om mycket svåra fall av förstoppning. Trots dessa mycket svåra biverkningar under behandling av en annars ofarlig sjukdom (IBS) så godkände den amerikanska läkemedelsmyndigheten (FDA) 2002 åter en begränsad användning av läkemedelet vilket förvånade många. Alosteron är inte godkänt för behandling av IBS i EU.

Publicerat av: Fredrik | Skribent

Referenser

  1. Prometheus Laboratories Inc. 

  2. BMJ. 2002 Sep 14;325(7364):555-6. Alosetron for irritable bowel syndrome. Lièvre M.

Mer från alltomibs.se


Tarmarnas smaklökar och IBS

Visste du att dina tarmar har ett smaksinne? Runt om i mag- tarmkanalen finns celler (kemosensoriska celler) som kan uppfatta samma grundsmaker som din tunga. Sött, bittert, och umami (salt och surt uppfattas av enklare…

Läs mer

Födoämnesintolerans och födoämnesallergi

Det dyker upp fler och fler dyra produkter på hyllorna i våra mataffärer som vänder sig till personer med olika födoämnesallergier eller födoämnesintoleranser. Kan det vara så att livsmedelsindustrin äntligen förstått att det finns viktiga medicinska…

Läs mer