Kanelbullens dag – hur funkar det när jag har IBS?

Kanelbullens dag, våffeldagen, fettisdagen, kladdkakans dag, wienerbrödets dag, pepparkakans dag, gräddtårtans dag, rulltårtans dag… Ja, årets matdagar är många – och kanske inte helt lätt för en IBS-mage att förhålla sig till, hur gärna man än vill.

Kolhydratrika livsmedel (grönsaker, frukt, mejeriprodukter och olika sädesslag) orsakar ofta mag-tarmbesvär, framförallt hos IBS-patienter.

Skilj på glutenintolerans och IBS

P4 Örebro sände dagen till ära (181004) ett inslag där läkaren Jonas Ludvigsson uttalar sig om sina studier som visar att ”en på tvåhundra skulle må bättre av glutenfri kost”. Här syftar han dock på personer som lider av celiaki, det vill säga glutenintolerans, och betonar att i Sverige har en på tvåhundra en odiagnostiserad celiaki. Glutenintolerans kan ge symtom som nedstämdhet och trötthet, och dessa personer skulle må bättre av att få en celiaki-diagnos och äta en glutenfri kost.

På alltomibs.se har vi skrivit det tidigare och vi vill återigen betona vikten av att med hjälp av en läkare utreda sina magproblem och få en diagnos, innan man börjar experimentera med kosten på egen hand.

Många med känslig mage upplever att de mår bättre och får en lugnare tarm om de minskar intaget av mjölprodukter, men att exkludera dessa produkter är oftast helt onödigt om man inte har en diagnos för glutenintolerans. Det är sällan gluten man reagerar på i exempelvis bröd eller pasta, utan snarare på kolhydraterna i dessa produkter.

Kolhydratrika livsmedel (grönsaker, frukt, mejeriprodukter och olika sädesslag) är svårsmälta och kan orsaka ofta mag-tarmbesvär såsom gaser, buksmärta, buksvullnad och förstoppning eller diarréer. Symtom som liknar glutenintolerans men som – i motsats till glutenintolerans – inte skadar tarmen. 

Kolhydrater bryts ner i tunntarmen till mindre beståndsdelar, som då kan tas upp och användas som energi. En hel del av kolhydraterna bryts dock inte ner fullständigt och passerar då oabsorberade till tjocktarmen där tarmbakterier jäser dem.

Vissa kolhydrater i grönsaker, olika sädesslag, fruktsocker och mjölksocker kallas FODMAP (Fermenterbara Oligosackarider, Disackarider, Monosackarider och (And) Polyoler (sockeralkoholer).

Via osmos drar dessa FODMAP till sig vatten i tjocktarmen och tarmbakterierna producerar också gas när FODMAP jäses. Tarmen tänjs ut och en del personer med IBS upplever dessutom ökad känslighet tarmen.

Läs mer om födoämnesintolerans och födoämnesallergi eller fördjupa dig i en tidigare publicerad artikel om gluten; Gluten – bör jag undvika det?

IBS och kanelbullens dag

Hur skall man då förhålla sig till kanelbullens dag (fettisdagen, våffeldagen eller vad det nu kan vara) om man lider av IBS?

Jo, det viktigaste att känna till är att det inte är farligt att äta till exempel en kanelbulle, men att man kanske får symtom som buksvullnad, gaser, diarré och buksmärta. Det är inte gluten i bullen som orsakar symtomen, utan de osmältbara kolhydraterna som blir ”mat” till tarmbakterierna.

Du avgör själv om det är värt eventuella mag-tarmsymtom att äta en efterlängtad bulle – men tänk på hur stor bullen är, hur du mår i övrigt (har du till exempel en jättestressad period kan stressen ibland orsaka värre symtom), vad har du mer ätit denna dag och så vidare…

Om du nu vill äta bullen så NJUT! Och tänk på att tugga noggrant och att äta i lugn och ro!

Recept på kanelbullar

Apropå kanelbullens dag, har alltomibs.se testat just ett recept på bullar (visserligen med saffran i), som smakade fantastiskt oavsett om du väljer glutenfritt mjöl eller inte. Klicka här för att komma till receptet.

Vill du ha klassiska kanelbullar hittar du det bland annat på alltommat. Vi rekommenderar dig även att kika in på ErikasFika för hennes bästa bullar.

 

Publicerat av: Lena | Dietist

Mer från alltomibs.se


Hur ofta är det normalt att gå på toaletten?

Att gå på toaletten och utföra mellan 3 tömningar per dag och 3 per vecka anses vara normalt. Läs mer om tid och toalettställningar på alltomibs.se.

Läs mer

FDA godkänner två nya läkemedel

Den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA har nyligen godkänt två nya läkemedel för behandling av IBS-D (Diarrébetonad irritable bowel syndrome, IBS). Det ena är ett nytt läkemedel som heter VIBERZI (eluxadoline) och det andra är ett antibiotikum…

Läs mer