Kan vanliga tillsatser orsaka tarmsjukdom?

I en artikel i den mycket ansedda vetenskapliga tidsskriften Nature från i våras pekas vanliga livsmedelstillsatser (som även förekommer i många läkemedel) ut som potentiella riskfaktorer bakom inflammatoriska tarmsjukdomar (IBD) och metabola syndromet ( t. ex fetma).

De amerikanska forskarna som genomfört studien gav livsmedelstillsatserna karboximetylcellulosa (E 466) eller polysorbat 80 (E 433) till möss. Koncentrationerna man använde motsvarande de som används för livsmedel. När friska möss fick dessa tillsatser påverkades blodsockerkontrollen negativt och deras vikt ökade. Dessutom fick dessa möss olika grader av inflammationer i sina tarmar. När man gav dessa tillsatser till möss som hade en genetisk profil för att kunna utveckla inflammatoriska sjukdomar i tarmarna förvärrades sjukdomsförloppet.

Närmare undersökningar av mössens tarmar visade att tarmbakterier hade tagit sig ner djupare än normalt i tarmens slemhinna. Forskarna tror att dessa ämnen kan ha påverkat tarmslemhinnans barriär och på det sättet störa interaktionen mellan tarmflora och tarmslemhinna. Detta skulle i sin tur kunna orsaka inflammationer.

Enligt webbtidsskriften Livescience arbetar nu forskarna vidare med att se om andra tillsatsämnen med samma funktion såsom sojalecitin och guarkärnmjöl / guargummi skulle kunna ha en liknande effekt.

Även om studierna än så länge visserligen bara genomförts på möss så tycker vi på alltomibs.se att resultaten är extra intressanta. Inte minst eftersom en låggradig inflammation i tarmen även tros kunna vara en bidragande orsak till irritable bowel syndrome (IBS)

Not:

De testade livsmedelstillsatserna tillhör gruppen emulgeringsmedel. Emulgeringsmedel kan ha urprung i både naturligt och syntetiskt ursprung. På livsmedelsverkets hemsida finns en förteckning över dessa och andra livsmedelstillsatser.

Publicerat av: Fredrik | Skribent

Referenser

  1. Dietary emulsifiers impact the mouse gut microbiota promoting colitis and metabolic syndrome. Chassaing B, Koren O, Goodrich JK, Poole AC, Srinivasan S, Ley RE, Gewirtz AT.  Nature. 2015 Mar 5;519(7541):92-6. doi: 10.1038/nature14232. Epub 2015 Feb 25.

  2. Food Additives Linked to Weight Gain, Inflammation
    Tia Ghose
    Webbtidsskriften Livescience

Mer från alltomibs.se


Om IBS i radion

I veckan sändes ett inslag på Sveriges radios program P4 extra där Mag- och tarmförbundets kanslichef Wictoria Hånell intervjuades. Wictoria tar bland annat upp det faktum att begreppet stressmage ibland misstolkas och att IBS är…

Läs mer

Kan BDNF vara roten till det onda hos IBS patienter?

En nyligen publicerad artikel i den vetenskapliga tidsskriften GUT pekar ut ett av kroppens egna protein – proteinet BDNF (Brain-derived neurotrophic factor) som bidragande orsak till IBS-patienters smärtupplevelser. IBS är en mycket vanlig sjukdom som…

Läs mer