Kan vanliga tillsatser orsaka tarmsjukdom?

I en artikel i den mycket ansedda vetenskapliga tidsskriften Nature från i våras pekas vanliga livsmedelstillsatser (som även förekommer i många läkemedel) ut som potentiella riskfaktorer bakom inflammatoriska tarmsjukdomar (IBD) och metabola syndromet ( t. ex fetma).

De amerikanska forskarna som genomfört studien gav livsmedelstillsatserna karboximetylcellulosa (E 466) eller polysorbat 80 (E 433) till möss. Koncentrationerna man använde motsvarande de som används för livsmedel. När friska möss fick dessa tillsatser påverkades blodsockerkontrollen negativt och deras vikt ökade. Dessutom fick dessa möss olika grader av inflammationer i sina tarmar. När man gav dessa tillsatser till möss som hade en genetisk profil för att kunna utveckla inflammatoriska sjukdomar i tarmarna förvärrades sjukdomsförloppet.

Närmare undersökningar av mössens tarmar visade att tarmbakterier hade tagit sig ner djupare än normalt i tarmens slemhinna. Forskarna tror att dessa ämnen kan ha påverkat tarmslemhinnans barriär och på det sättet störa interaktionen mellan tarmflora och tarmslemhinna. Detta skulle i sin tur kunna orsaka inflammationer.

Enligt webbtidsskriften Livescience arbetar nu forskarna vidare med att se om andra tillsatsämnen med samma funktion såsom sojalecitin och guarkärnmjöl / guargummi skulle kunna ha en liknande effekt.

Även om studierna än så länge visserligen bara genomförts på möss så tycker vi på alltomibs.se att resultaten är extra intressanta. Inte minst eftersom en låggradig inflammation i tarmen även tros kunna vara en bidragande orsak till irritable bowel syndrome (IBS)

Not:

De testade livsmedelstillsatserna tillhör gruppen emulgeringsmedel. Emulgeringsmedel kan ha urprung i både naturligt och syntetiskt ursprung. På livsmedelsverkets hemsida finns en förteckning över dessa och andra livsmedelstillsatser.

Publicerat av: Fredrik | Skribent

Referenser

  1. Dietary emulsifiers impact the mouse gut microbiota promoting colitis and metabolic syndrome. Chassaing B, Koren O, Goodrich JK, Poole AC, Srinivasan S, Ley RE, Gewirtz AT.  Nature. 2015 Mar 5;519(7541):92-6. doi: 10.1038/nature14232. Epub 2015 Feb 25.

  2. Food Additives Linked to Weight Gain, Inflammation
    Tia Ghose
    Webbtidsskriften Livescience

Mer från alltomibs.se


Förstoppning & magkramper: hur ska jag äta?

Hej! Jag har en lång historia av konstant förstoppning och extrema magkramper samt på sistone har jag mått extremt illa och även kräkts. Just nu lever jag på yoghurt då det är det enda jag…

Läs mer

Om dietisten: Lena Böhn

Vi glädjer oss åt att få jobba med Lena Böhn, legitimerad dietist. Hon kommer att finnas tillgänglig här via Fråga dietisten-spalten varje onsdag för att besvara era frågor om IBS och andra mag-tarmsjukdomar. Om Lena…

Läs mer