IBS vid resor: hur undviker jag magbesvär på resan?

”Hej! Tack för många tidigare bra svar, som hjälpt mig mycket. Jag undrar hur ska jag tänka med min IBS vid resor? Oavsett var jag reser (Europa eller utanför Europa) får jag oftare än inte kräkningar under ett dygn av resan. Jag äter ProbiMage, dricker endast vatten från vattenflaska, endast kokta grönsaker, undviker allting jag brukar undvika hemma men jag blir magsjuk ändå och kräks 4–7 timmar, ett stort antal ggr. Jag älskar att resa men snart måste jag börja ta ut extra semester för att beräkna ett dygn då jag ligger i kräksjuka. Det är inte heller så trevligt för mitt resesällskap. Tacksam för svar och tips!”

Det låter som om du är extra känslig för ny bakteriekultur som man alltid utsätter sig för när man åker utomlands. De säkraste länderna för att undvika turistdiarré är Japan, Spanien, Bulgarien och Skandinavien. De lurigaste länderna är Thailand, Tunisien, Turkiet, Mexiko, Egypten och Indien.

Tips för att undvika IBS vid resor

Det verkar som om du gör allt som man brukar rekommendera vid utlandsresor. Här kommer några råd om hur du undviker magsjuka på resan – i fall du mot förmodan har missat något:

  • Undvika att äta mat som stått i solen (särskilt ouppvärmda tillbehör som dressing).
  • Är glassen tillverkad på plats är risken ganska hög att den innehåller bakterier.
  • Tvätta händerna ofta (med tvål och vatten) och avsluta gärna med handsprit.
  • Isbitar och kranvatten är ofta lurigt – se till att vattnet/isen är från buteljerat vatten.
  • Färska grönsaker kan vara en riskfaktor.
  • Ät inte kyckling eller annat kött som inte är helt genomstekt.
  • Rutinerade resenärer undviker magsjuka på semestern genom att äta där lokalbefolkningen äter. Undvik billiga ”turistfällor”. Ät på välbesökta restauranger.
  • Tänk på att sedlar ofta är väldigt smutsiga. Tvätta händerna med tvål och vatten efter hantering med pengar och avsluta med handsprit.

Tänk också på att oron för att få magsjuka också kan göra att du känner av magen ännu mer. Det är förstås viktigt att sova bra och att ha regelbundna mattider även på semestern samt att vara försiktig med alkoholintaget förstås. Tugga noggrant och ät små portioner. Undvik livsmedel som du vet ger dig IBS-symtom.

Hoppas att nästa resa blir utan magproblem!!!

alltomibs.se har tidigare skrivit om magsjuka, turistdiarré och PI-IBS.

Publicerat av: Lena | Dietist

Mer från alltomibs.se


Matspjälkningsapparaten

Det finns en mängd termer och begrepp som kan vara förvirrande för någon som vill sätta sig in hur mag-tarmkanalen fungerar. I detta avsnitt finns en liten förenklad uppdatering av matspjälkningsapparatens delar (anatomi) och funktion…

Läs mer

Internet-KBT för unga med IBS

Alltomibs.se har tidigare skrivit om forskare vid Karolinska institutet som studerat om barn kan få hjälp med sina IBS-besvär genom kognitiv beteendeterapi (KBT) via internet. Studien har nu publicerats i American Journal of Gastroenterology och…

Läs mer