Födoämnesintolerans och födoämnesallergi

Det dyker upp fler och fler dyra produkter på hyllorna i våra mataffärer som vänder sig till personer med olika födoämnesallergier eller födoämnesintoleranser. Kan det vara så att livsmedelsindustrin äntligen förstått att det finns viktiga medicinska behov som behöver tillgodoses även i livsmedel? Eller är det hela rent av bara ett smart trick för att kunna generera högre vinster genom att ta betydligt mer betalt för maten man säljer?

Vi har skrivit lite om olika födoämnesintoleranser här på alltomibs.se tidigare men här kommer en sammanfattning  av de vanligaste formerna av födoämnesallergier och födoämnesintoleranser, hur dessa skiljer sig åt och hur de kan påverka magen och tarmarna genom till exempel magknip och uppblåst mage (ballongmage). Eftersom dessa ibland kan sammanväxlas eller förvärra besvären av IBS tycker vi på alltomibs.se att de är värda ett eget fördjupande avsnitt. Ungefär 15% av sveriges befolkning tros också lida av någon form av allergi eller icke allergisk överkänslighet mot något livsmedel. De livsmedel som oftast orsakar problem med allergi eller överkänslighet är mjölk, fisk, skaldjur, ägg, baljväxter (t. ex. jordnötter och soja),  nötter, fröer och vete.

Till att börja med gäller det att kunna skilja mellan allergiska reaktioner (födoänesallergi) och annan överkänslighet.

Allergier
Vid en allergi får man en oönskad immunologisk reaktion. Vårt immunförsvar som skall skydda oss mot sjukdomsframkallande bakterier, virus och andra ämnen börjar helt plötsligt reagera kraftigt på helt ofarliga ämnen. Dessa ämnen kallas allergen (allergiframkallande ämne).

Allergier kan delas upp i grupperna IgE-medierade respektive icke IgE-medierade allergier.

Vid IgE-medierad allergi, som är den vanligaste, bildar kroppens immunceller så kallade IgE-antikroppar mot ämnen i maten som man inte tål. Närvaron av dessa antikroppar i blodet kan till exempel leda till hastiga och kraftfulla reaktioner i blodkärl i öga, näsa, svalg, luftvägar eller mag-tarmkanal. Reaktionen är ofta snabb, inom några timmar. Allergenet kan leda till att vävnad blir irriterad och svullnar upp. Vid till exempel jordnötsallergi har alltså IgE-antikroppar bildats mot allergen i jordnöt och vid äggallergi IgE antikroppar mot proteiner i ägget.

Vid icke IgE-medierad allergi reagerar vårt immunförsvar utan att bilda antikroppar.

Allergener

Allergen kan vara något som cirkulerar i luften runt omkring oss som är fallet vid pollenallergi, pälsdjursallergi och dammallergi. Men kroppen kan även reagera starkt på ämnen, ofta proteiner, som är helt naturliga delar av vår kost och orsaka det som då kallas för födoämnesallergi. Några vanliga födoämnesallergier är nötallergi, fisk-skaldjursallergi och allergi mot ägg. Dessa kan orsaka skador eller till och med innebära en livsfara. Ofta dyker symtomen på födoämnesallergin upp direkt efter en måltid men de kan även dyka upp efter timmar eller dagar. Speciellt vid icke IgE-medierade allergiska reaktioner kan det ta tid.

Man vet inte helt säkert varför vissa drabbas av allergier medan andra klarar sig. Många gånger ärver man dock risken att utveckla allergi av sina föräldrar. Allergierna kan sedan uppträda vid vilken ålder som helst även om just födoämnesallergier är vanligast under tidig ålder. Ibland kan till och med födoämnesallergi försvinna med stigande ålder. Vissa allergier såsom jordnötsallergi och allergier som skaldjursallergi som ofta dyker upp senare i livet försvinner dock sällan.

antikroppar_allergier

Andra icke-allergiska överkänslighetsreaktioner
Vid en icke allergisk överkänslighet sker det inte någon reaktion i kroppens immunförsvar. Istället ger ett ämne i kosten problem på annat sätt som till exempel vid laktosintolerans där kroppen inte kan bryta ner laktos till fullo vilket kan ge lokala besvär i mag-tarmkanalen. Det kan också vara så att kosten innehåller ämnen som ger direkta reaktioner som liknar de man kan få av en allergi. Till exempel kan man få i sig histaminer (som också frisätts vid allergier) genom ost, makrill, tonfisk och rödvin. Andra ämnen som kan ge överkänslighetsreaktioner är acetylsalicylsyra, bensoesyra, azofärgämnen, sulfiter och antioxidationsmedel.

Symtom
De vanligaste symtomen vid en allergisk eller icke-allergisk överkänslighetsreaktion kommer från mag-tarmkanal (illamående, magont, diarré, små barn; kolik och kräkningar), hud (nässelutslag, eksem), luftvägar (astma, hosta, slembildning, snuva). Klåda i munnen, svullnader (läppar och svalg) och ögon som rinner är också vanligt. Anafylaktisk (allergisk) chock är ovanligt men också ett livshotande tillstånd som kan drabba personer med allergi. Vid anafylaktisk chock krävs omedelbar intensivvård.

Nedan ger vi lite olika exempel på några olika födoämnesallergier och födoämnesintoleranser.

Glutenintolerans – Celiaki
Celiaki eller glutenintolerans som den också kallas är en sjukdom som gör personer känsliga för gluten och glutenliknande proteiner. När man som glutenintolerant får i sig gluten startar en immunologisk reaktion som skadar tarmslemhinnan. Barn som drabbas av glutenintolerans kan drabbas av viktminskning, illaluktande diarréer. Trötthet och låga blodvärden är vanligt hos vuxna som drabbas. Eftersom tarmens funktion störs av gluten kan en obehandlad glutenintolerans leda till undernäring och en person som drabbas av glutenintolerans måste undvika gluten i kosten resten av livet. Gluten och glutenlika proteiner finns i olika sädesslag såsom vete, råg och korn och därmed i en mängd olika livsmedel som baseras på dessa. Ofta finns alternativ utan gluten baserade på till exempel ris, bovete eller majs som är naturligt fria från gluten. De flesta tål också havre bra.

EggÄggallergi
Vid äggallergi reagerar man ofta på allergener i äggvitan men även proteiner i äggvitan kan vara allergena. Vanliga reaktioner vid äggallergi är eksem och astma. Vuxna med äggallergi kan ibland även vara allergiska mot höns- och kycklingkött men till och med ha en luftvägsallergi mot burfåglar. Den som lider av äggallergi måste undvika alla livsmedel som kan innehålla ägg. Exempel på livsmedel som ofta innehåller ägg är pasta, pannkakor, bröd, hamburgare och glass.

Baljväxtallergi – jordnötter och soja
Exempel på baljväxter är jordnötter, soja, ärtor, bönor, liser, lupin och kikärtor. Ofta uppträder dessa allergier tidigt i livet och består sen livet ut. Ofta kan man reagera mot flera olika baljväxter. Inte minst jordnöts och sojaproteinsallergier kan vara mycket allvarliga och ge livshotande allergiska reaktioner. Baljväxter kan finnas i en mängd olika livsmedel såsom choklad, glass, snacks, pesto, köttbullar, korv, kebab, bröd, kex.

Komjölksproteinallergi
Komjölksallergi är ej detsamma som laktosintolerans! Komjölksallergi är vanligast hos spädbarn och uppträder ofta så snart barnet får i sig mjölk från just ko men fösvinner också oftast före det att barnet börjar skolan. Vanliga symtom vid komjölksallergi är magknip, kräkningar, nässelutslag och diarré. I sällsynta fall kan komjölksallergi även ge en anafylaktisk chock. Vid komjölksallergi måste man helt undvika mjölkprodukter (även laktosfria). Komjölk finns som bekant i allt möjligt från grädde, ost, smör, glass och bageriprodukter till choklad.

FiskFiskallergi
Fiskallergi brukar dyka upp tidigt och består ofta hela livet. Vanliga symtom hos den som har fiskallergi och får i sig fisk är nässelutslag, illamående och kräkningar. Man kan reagera på enskilda fiskarter eller flera olika. Fiskallergi skall inte förväxlas med överkänslighetsreaktioner som kan uppkomma av vissa fiskar som innehåller mycket histamin.

Skaldjursallergi
Skaldjurallergier uppträder oftare i vuxen ålder och ger symtom som nässelutslag, illamående och kräkningar. Vanligtvis är man allergisk mot räkor, krabba, kräftor och hummer men man kan även reagera på andra skaldjur såsom ostron och musslor. Precis som för fisk så skall skaldjursallergi inte förväxlas med så kallad pseudoallergi där kroppen reagerar på höga halter av histamin som även kan finnas i vissa skaldjur.

Allergi mot nötter, mandlar och fröer
Nötter, mandlar och fröer är vanliga orsaker till allergier med symtom som klåda i munnen och svalget, nässelfeber, eksem, rinnande näsa, ont i magen, kräkningar och rinnande ögon och näsa. Även anafylaktisk chock förekommer. Det är vanligt att man kan få klåda i munnen av hasselnötter och mandel om man lider av pollenallergi mot björk, hassel och al. Nötter förekommer i ett flertal olika livsmedel såsom bakverk, flingor, sallader och asiatisk mat.

Laktosintolerans
Så gott som alla människor är mer eller mindre laktosintoleranta. Det vill säga det finns en gräns för oss alla hur mycket laktos vi kan bryta ner och beroende på vårt genetiska arv och den kosthållning vi har så får vi antingen i oss mindre eller mer laktos än vi kan bryta ner. I Sverige är vi som befolkning ovanligt tåliga för laktos. I stora delar av världen speciellt Afrika och Asien tål man nämligen inte att dricka större mängder mjölk på grund av att man till stor del saknar enzymet laktas som behövs för att bryta ner mjölksockret (laktosen) i mjölken. Den laktos som inte bryts ner kan då utgöra energikälla åt bakterier i tarmarna som kan hjälpa oss att bryta ner aktosen men även eventuellt orsaka problem med till exempel gasbildning. Är man laktosintolerant kan man begränsa mängden mjölk-, grädd- messmör/mesost och filprodukter.

Överkänslighet mot frukt, bär och grönsaker
Olika frukter, bär och grönsaker kan ibland orsaka överkänslighetsreaktioner såsom klåda i svalget och runt munnen samt nässelutslag. Vanligt är till exempel att personer som lider av allergi mot björkpollen också reagerar på råa äpplen och stenfrukter (frukter där det i varje fruktkropp endast finns ett enda frö som till exempel körsbär, persika och plommon).

Visste du förresten att…
…mat som innehåller någon av följande ingredienser (som kan vara allergena) måste ange detta på förpackningen?

Jordnötter, nötter (cashewnöt, hasselnöt, makadamianöt, queenslandsnöt, mandel, paranöt, pekannöt, pistaschmandel och valnöt), lupin, blötdjur, kräftdjur, fisk, mjölk, selleri, senap, sesamfrön, sojabönor, spannmål med gluten, ägg och svaveldioxid och sulfit (vid 10 mg/kg eller mer sulfit i produkten)

Är du allergisk? Tänk på att alltid läsa innehållsförteckningen noga även på produkter som du brukar köpa, innehållet kan ha ändrats.

Tycker du att vi har glömt något eller bara har en synpunkt du vill föra fram? Hör av dig till oss!

Publicerat av: alltomibs.se | Redaktör

Referenser

  1. Livsmedelsverket

  2. Livsmedelsallergier- och överkänslighet (Skrift från livsmedelsverket)

  3. Svenska Celiakiförbundet

Relaterat innehåll


Andra mag-tarmproblem

Utöver IBS finns ett antal andra mag-tarmsjukdomar som ger symtom från mag-tarmkanalen. I många fall måste dessa uteslutas innan diagnosen IBS kan ställas. Så trots att denna sida handlar om IBS följer här en kortfattad…

Läs mer

Laktosintolerans – visste du detta?

Laktosintolerans och IBS har liknande symtom. I Sverige är mellan 3 och 5 procent av befolkningen laktosintoleranta. Att jämföra med 15-20 procent som lider av IBS. Om man har problem med magen och misstänker till…

Läs mer

Laktosintolerans bra för tjocktarmen?

Vi har tidigare uppmärksammat att laktosintolerans med hjälp av marknadsföring blivit trendigare än IBS (Länk till artikeln). I en nyligen publicerad artikel i Läkartidningen slås det också fast att laktosintolerans hos barn blivit ett överdiagnostiserat…

Läs mer