FODMAP och lök

Hej! Vi har till vår glädje upptäckt att ramslök funkar bra som en ersättare för vitlök när man försöker följa low FODMAP dieten. Vi kan dock inte hitta någon information om det samma gäller för kajplök/skogslök som ju påminner mycket om ramslök men är en annan sort. Vet ni om man kan äta även kajplök/skogslök om man följer FODMAP? Tack på förhand!

Kul att det funkar bra med ramslök! Jag kan inte heller hitta några uppgifter om den innehåller mycket FODMAPs eller inte. Men eftersom ramslöken fungerar bra tycker jag att ni skall fortsätta att äta den.

Lite kort om low-FODMAP-kost

Low-FODMAP-kost är inte nyttigare än annan kost och är heller inget man skall följa strikt mer än i några veckor. FODMAPs är näringssubstrat till våra tarmbakterier och gör att vår tarmflora mår bra – men om man har IBS kan man må sämre om man äter för mycket av de FODMAPs som man inte tål.

Den strikta low-FODMAP-kosten skall man äta för att bli symtomfri ett tag och sedan återintroducera de olika kolhydratsorterna i FODMAP-kosten, en i taget, för att identifiera vilken eller vilka av FODMAPs som man är mest känslig för och i vilken mängd som man kan äta livsmedlet utan att få allt för mycket symtom. Denna återintroduceringsfas är en viktig del i low-FODMAP-kosten men är tidsödande och ganska besvärlig och är inte lika lätt att hitta information om som vilka livsmedel som innehåller mycket FODMAPs eller inte.

Lök och andra FODMAPs

Om ramslök fungerar bra tycker jag att ni också skall våga prova kajplök/skogslök (är heller inget som jag kan hitta uppgifter FODMAP-innehåll om).

För att veta om ett livsmedel innehåller FODMAPs måste livsmedlet analyseras i detalj. Detta görs bara på några platser i världen och man bör tänka på att kolhydrat- och övrigt näringsinnehåll kan skilja sig mellan en grönsak till en annan vilket inte bara beror på vilken sort det är, utan också på var den har växt, det vill säga vilken jord och hur mycket som solen har lyst på den.

Det är inte farligt för tarmen att få i sig FODMAPs, men man kan ju förstås få symtom som kan vara väldigt jobbiga. Ibland kan man äta något som innehåller mycket FODMAPs utan att få symtom och då beror det främst på hur mycket av livsmedlet som man ätit och med vilka andra födoämnen som man kombinerar det med.

Jag har tidigare svarat på en fråga om FODMAP och lök – vilken lök som är bäst för en IBS-mage.

Publicerat av: Lena | Dietist

Mer från alltomibs.se


Tarmkäx: har du koll på vad det är?

Visste du att forskare vid University Hospital Limerick, Irland, har konstaterat att det finns ett nytt organ i människokroppen? Det rör sig om bukhinnan som tunntarmen fäster vid, det så kallade tarmkäxet. Vad är ett…

Läs mer

En av fyra har magproblem

Var fjärde svensk har problem med magen och de flesta (75%) har dessutom problem minst en gång i veckan. Iallafall enligt en undersökning som Mag- och tarmförbundet genomfört inför att man idag (17 oktober 2013)…

Läs mer