FODMAP-lista

Efter att vi skrivit artiklar om FODMAP* så har vi på alltomibs.se har fått en del frågor om hur man vet om man äter mat som innehåller mycket FODMAPs.

Alla har vi olika matvanor och det kan vara svårt att veta om den mat man äter är rik på FODMAPs eller inte. Vi har därför sammanställt en lista över livsmedel med gradering av deras innehåll av FODMAPs. Listan är till för att underlätta för dig att undersöka om just din kost innehåller stora mängder FODMAPs. Använd inte listan för att utesluta födoämnen ur kosten och se alltid till att få en korrekt diagnos samt professionell vägledning av läkare eller dietist.

Listan är helt gratis och  innehåller 9 sidor och är indelad efter olika kategorier av livsmedel (frukt, grönsaker, mejeriprodukter etc.) och anger om livsmedlen har ett relativt högt, mellan eller lågt innehåll av FODMAPs. Eftersom livsmedlen är hämtade från olika australiensiska publikationer så finns det med en del frukter och annat som inte är så vanliga i Sverige.

Som flera noterat så innehåller listan inte några uppgifter om kött, fisk, skaldjur, fågel etc. Ingen av dessa innehåller dock några höga FODMAP nivåer i sin oprocessade form. Annat kan det dock bli om de paneras, friteras eller tillagas på annt sätt. Då får man gå ing på vilka ingredienser som använts. Vi kommer lägga till denna information i listan när vi uppdaterar den.

Fodmap-listan är i pdf-firmat och du hämtar listan genom att ange din E-postadress i fältet nedan så skickas pdf-filen till din e-post. Genom att lämna din e-post till oss anmäler du dig samtidigt till vårt framtida nyhetsbrev. Har du problem att skriva ut listan via din webbläsare? Prova då att först spara ner listan på din dator och öppna och skriv ut den från till exempel acrobat reader.

Får du inte listan? Kontrollera din skräppostmapp så att mailet inte har hamnat där!

Villkor

Genom att ange din e-postadress i formuläret nedan får du en lista över FODMAPs i olika livsmedel skickad genom en länk till din e-postadress. Du godkänner därmed även att ta emot framtida nyhetsbrev från alltomibs.se Din e-postadress lagras av alltomibs.se men lämnas inte vidare till någon annan.

* FODMAP är kolhydrater med korta sockerkedjor som inte tas upp så lätt av våra tarmar. Istället kan dessa öka vätskeutsöndringen ut i tarmen och bakterier kan använda FODMAPs som energikälla genom fermentering (en jäsningsprocess). I Australien är intaget av så kallade FODMAPs (Fermentable Oligo-saccharides, Di-saccharides, Mono-saccharides And Polyols) högt och forskning därifrån har på senare tid visat att besvären vid IBS (Irritable Bowel Syndrome) kan lindras om mängden FODMAPs i kosten minskas.

Här kan du hämta ett smakprov på hur listan ser ut

 

Publicerat av: Fredrik | Skribent

Relaterat innehåll


Vad är FODMAP?

Vår mat ger oss vatten, mineraler, vitaminer, spårämnen, fetter, proteiner och kolhydrater m.m. Vi behöver alla dessa för att fungera men självklart i en bra balans. Vi har dessutom alla olika behov och förutsättningar. Faktorer…

Läs mer

FODMAP dieten fungerar Down Under!

Äter du som en Australiensare? De vetenskapliga rapporterna som stödjer attFODMAP dieten fungerar i praktiken blir fler och fler, inte minst från Australien. Nyligen publicerades en studie i den vetenskapliga tidskriften Gastroenterology där man visar att…

Läs mer

Diethysterin

Det kan finnas många olika skäl till att man vill förändra sina kostvanor. Fetma, diabetes och IBS är troligen några av de allra vanligaste orsakerna till att börja fundera över sina kostvanor eller kanske kostovanor….

Läs mer

Tarmarnas smaklökar och IBS

Visste du att dina tarmar har ett smaksinne? Runt om i mag- tarmkanalen finns celler (kemosensoriska celler) som kan uppfatta samma grundsmaker som din tunga. Sött, bittert, och umami (salt och surt uppfattas av enklare…

Läs mer