FODMAP i hetluften

 

Just nu pågår diskussioner kring FODMAP och Livsmedelsverkets kostråd. I Läkartidningen ifrågasätter ett antal läkare Livsmedelsverkets kostråd då de anser att de inte är anpassade till patienter med IBS. Lider man av IBS kan det finnas anledning att reducera intaget av så kallade FODMAP (fermenterande kolhydrater), för att därigenom lindra sina symtom. Livsmedelsverket informerar dock inte om sådana i sina kostråd.

Livsmedelsverket svarar på detta i Läkartidningen genom att förklara att deras uppdrag går ut på att ge kostråd till den friska befolkningen. Den som är sjuk behöver specifika råd från hälso- och sjukvården. De betonar vikten av att kost bör anpassas efter varje individ på inrådan av personal med rätt kompetens. Därför vore det inte heller eftersträvansvärt att Livsmedelsverket ger allmänna råd om FODMAPs, särskilt då FODMAP även inkluderar livsmedel som är hälsosamma.

Följ diskussionen genom att klicka dig vidare till artiklarna nedan.

Livsmedelsverkets kostråd passar inte patienter med IBS

Uppdraget är att ge kostråd till den friska befolkningen

Vi på alltomibs.se har skrivit flera inlägg om för- och nackdelarna med FODMAP. Klicka här för att få en FODMAP-lista skickad till dig.

Vad är fodmap?

FODMAP-dieten fungerar Down Under

Risker med FODMAP

Ny studie belyser riskerna med low FODMAP-dieten

Diethysterin

Tarmarnas smaklökar och IBS

Ny avhandling om maten och IBS

Publicerat av: Sara | Sara

Referenser

  1. Läkartidningen. 2017;114:EHTF
    Lakartidningen.se 2017-02-07

  2. Läkartidningen. 2017;114:EFFH
    Läkartidningen 05/2017
    Lakartidningen.se 2017-01-31

Mer från alltomibs.se


Dientamöba

“Magknip och diarré kan vara vanlig parasit” så uppmärksammar Sveriges Radio idag (20130826) ett pågående arbete om Dientamöban (Dientamoeba fragilis) och mag-tarmsjukdomar på labbet på länssjukhuset Ryhov. I reportaget framställs det som om att denna parasit…

Läs mer

Tarmarnas smaklökar och IBS

Visste du att dina tarmar har ett smaksinne? Runt om i mag- tarmkanalen finns celler (kemosensoriska celler) som kan uppfatta samma grundsmaker som din tunga. Sött, bittert, och umami (salt och surt uppfattas av enklare…

Läs mer