Dags för lussekatter!

Lucia bjuder på skönsång, mys, lussekatter och kan ses som startskottet på julens traditioner med tillhörande bak och fika. Mattraditioner som kan bli tuffa för en IBS-mage. Så, hur kan man förhålla sig till julbaket om man lider av IBS?

Gluten eller glutenfritt?

P4 Örebro sände nyligen (181004) ett inslag där läkaren Jonas Ludvigsson uttalar sig om sina studier som visar att ”en på tvåhundra skulle må bättre av glutenfri kost”. Här syftar han dock på personer som lider av celiaki, det vill säga glutenintolerans, och betonar att i Sverige har en på tvåhundra en odiagnostiserad celiaki. Glutenintolerans kan ge symtom som nedstämdhet och trötthet. Dessa personer skulle må bättre av att få en celiaki-diagnos och äta en glutenfri kost.

På alltomibs.se har vi skrivit det tidigare och vi vill återigen betona vikten av att med hjälp av en läkare utreda sina magproblem och få en diagnos, innan man börjar experimentera med kosten på egen hand.

Många med känslig mage upplever att de mår bättre och får en lugnare tarm om de minskar intaget av mjölprodukter. Men att exkludera dessa produkter är oftast helt onödigt om man inte har en diagnos för glutenintolerans. Det är sällan gluten man reagerar på i exempelvis bröd eller pasta, utan snarare på kolhydraterna i dessa produkter.

Kolhydratrika livsmedel (grönsaker, frukt, mejeriprodukter och olika sädesslag) är svårsmälta och kan orsaka ofta mag-tarmbesvär såsom gaser, buksmärta, buksvullnad och förstoppning eller diarréer. Symtom som liknar glutenintolerans men som – i motsats till glutenintolerans – inte skadar tarmen. 

Kolhydrater bryts ner i tunntarmen till mindre beståndsdelar, som då kan tas upp och användas som energi. En hel del av kolhydraterna bryts dock inte ner fullständigt och passerar då oabsorberade till tjocktarmen där tarmbakterier jäser dem.

FODMAP

Vissa kolhydrater i grönsaker, olika sädesslag, fruktsocker och mjölksocker kallas FODMAP (Fermenterbara Oligosackarider, Disackarider, Monosackarider och (And) Polyoler (sockeralkoholer).

Via osmos drar dessa FODMAP till sig vatten i tjocktarmen och tarmbakterierna producerar också gas när FODMAP jäses. Tarmen tänjs ut och en del personer med IBS upplever dessutom ökad känslighet tarmen.

Läs mer om födoämnesintolerans och födoämnesallergi eller fördjupa dig i en tidigare publicerad artikel om gluten; Gluten – bör jag undvika det?

Våra tips!

  • Tänk på att det inte är farligt att äta till exempel en kanelbulle, men att man kanske får symtom som buksvullnad, gaser, diarré och buksmärta. Det är inte gluten i bullen som orsakar symtomen, utan de osmältbara kolhydraterna som blir ”mat” till tarmbakterierna.
  • Du avgör själv om det är värt eventuella mag-tarmsymtom att äta en efterlängtad bulle. Men tänk på hur stor bullen är, hur du mår i övrigt (har du till exempel en jättestressad period kan stressen ibland orsaka värre symtom), vad har du mer ätit denna dag och så vidare…
  • Om du nu vill äta bullen så NJUT! Och tänk på att tugga noggrant och att äta i lugn och ro!

Recept på lussekatter

På alltomibs.se har vi tidigare testat ett recept på lussekatter, som smakade fantastiskt oavsett om du väljer glutenfritt mjöl eller inte. Klicka här för att komma till receptet.

Eller kanske kan receptet på Ärtyvät Ämmät vara värt att testa?

Inför kommande bak ställer vi oss även frågan om vad som egentligen blir saftigast; lussekatter med kesella, eller lussekatter utan kesella…?

Publicerat av: Sara | Sara

Mer från alltomibs.se


Läkemedel mot IBS i framtiden

Det finns runt 40 olika läkemedelssubstanser mot IBS i olika faser på väg mot marknaden. Några av dem ligger till och med ganska nära att bli godkända läkemedel. Vi på alltomibs.se listar här ett antal…

Läs mer

Uppblåsthet: finns det någon hjälp?

Uppblåsthet och buksvullnad är vanliga symtom vid IBS som kan bero på en störd gas-transport genom tarmen och att gas ansamlas i tarmen och inte transporteras effektivt vidare. Olika näringsämnen kan också påverka gas-transporten och gör ofta dessa personer mer öm-tarmade, det vill…

Läs mer