Bajsa: Lyssna på din kropp

IBS hos Kvinnor & Män 

Det är ingen nyhet att merparten är kvinnor som har IBS, men man lyfter sällan fram att även män lider av magproblem. Könsfördelningen är tydlig och ur ett genusperspektiv är det mer accepterat att ”snacka prutt och bajs”. Man menar att det tillhör den manliga humorn. Attityden gentemot toalettbesök och magproblem mellan man och kvinna kan skilja sig åt, på så sätt att män tänker att det tillhör till den vanliga kroppsfunktionen medan kvinnor faktiskt söker vård för eventuella problem. I tidningen ”ALLT OM MAGEN” som mag och tarmförbundet ger ut skrev det en artikel om att” IBS ibland kallas för duktig flicksyndromet”. Faktum är att IBS drabbar högpresterande personer som i sin tur hanteras på olika sätt av båda könen.

För många är det en skämsfaktor att faktiskt uträtta sina behov, kvinnor tenderar att avstå toalettbesök på arbete eller när man inte befinner sig på hemmaplan. Det är nog många som kan känna igen sig i detta, oron över att gå på toaletten på arbetsplatsen för att det kan ta lite längre tid eller orolig över att lämna en illaluktande toalett. Många har nog hållit sig lite för länge av denna anledning eller att man inte kan hitta en lämplig toalett. Du bör dock inte göra detta till en vana, utan lyssna på kroppens signaler för att bli av med kroppens ”avfall”. Om inte, kommer det att påverka dina tarmar och även dina magproblem.

Subtyper av IBS

Det finns olika subtyper av IBS som är uppdelade i olika kategorier och dess symptomer är,

IBS-C : mestadels förstoppningsbesvär.

IBS-D : mestadels lösa avföringar.

IBS-M : blandat hårda och lösa avföringar.

Om man jämför de olika subtyperna av IBS verkar det som att IBS-C är betydligt vanligare bland kvinnor, medan IBS-D är mindre vanligt. IBS-M är däremot lika vanligt förekommande hos båda könen. Förenklat kan man säga att det verkar som om trög mage och förstoppning är vanligare bland kvinnor som drabbas av IBS, medan män som drabbas av samma sjukdom oftare får diarréer. alltomibs.se har tidigare skrivit om de olika subtyperna, läs mer här.

Gå och Bajsa

I GP har det skrivits en artikel om att ”7 av 10 kvinnor undviker att bajsa”. Hans Törnblom, överläkare på medicinkliniken vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, säger att det är tio gånger vanligare med förstoppning hos kvinnor. För att undvika förstoppning och andra obehag rekommenderar Hans Törnblom att man regelbundet går på toaletten och när det behövs. Läs artikeln i sin helhet genom att klicka här.

Vi kan inte annat än att hålla med – använd toaletten, gå och bajsa! 

 

Publicerat av: Hozan |

Mer från alltomibs.se


Svullen mage och diarré efter matintag

”Hej! Jag har problem med svullen mage och diarré efter matintag. Får för mig att värre efter jag ätit mycket vitt bröd. Får även feberkänningar som blir värre efter lunch/middag. Jag är kvinna, 38 år….

Läs mer

Möjligheter till motion

Att motion är bra för hälsan vet vi nog alla och det är dessutom visat i många forskningsrapporter genom åren. Att röra på kroppen rensar tankarna och efteråt känns det ofta som om man fått…

Läs mer