Alkohol, mage och midsommar

Midsommar närmar sig och förutom små grodorna och sju sorters blommor under kudden innebär det för många även alkohol och långa köer till Systembolaget. En normal vecka säljs cirka 9 miljoner liter dryck och antalet kunder på Systembolaget uppgår till cirka 700 000 personer en vanlig fredag. Under midsommarveckan däremot säljs 13 miljoner liter dryck och dagen innan midsommar besöker ungefär 1,1 miljon kunder Systembolaget.

Vill man komma tillrätta med en besvärlig mage kan man få rådet att dra ner på sin alkoholkonsumtion, vilket kan vara ett klokt råd. För visst finns det andra vägar att gå, alkohol är inte ett måste. Men om man nu ändå vill ta sig en snaps till sillen, finns det några alternativ som är bättre för magen? Vad är det i alkoholhaltiga drycker som ställer till det för magen, handlar det endast om alkoholhalten och gör det någon skillnad vilken sorts dryck man dricker?

Hur påverkar alkohol magen?

Flera vetenskapliga studier har genom åren visat att olika typer av alkoholhaltiga drycker också kan ha olika effekt på mag-tarmkanalen. Utöver alkoholhalten verkar även faktorer såsom pH och övriga ingredienser i drycken ha stor betydelse. Den omedelbara effekten av all sorts alkohol, oavsett typ eller styrka, är att muskulaturen i matstrupen slappnar av. Slemhinnorna i svalg och matstrupe irriteras av alkoholen och tillsammans med den avslappnade muskulaturen ökar risken för sura uppstötningar/halsbränna, så kallad reflux.

Vidare har alkoholhalten visat sig kunna påverka tarmarnas rörelser. Ett relativt sett lågt intag av alkohol ökar tarmtömningen och ökar därmed också risken för diarré (på grund av ett försämrat upptag av näring, vatten och salt), medan ett högt alkoholintag istället minskar tarmrörelserna och gör tarmtömningen långsammare (förstoppande).

vinet

Jästa och destillerade drycker

När alkoholen når magsäcken kan gastrinfrisättningen (ett hormon som produceras i magsäcken och ger ökad produktion av magsaft med bland annat saltsyra) och magsyrasekretionen (produktion av magsaft i magsäcken) påverkas. Detta kan ge omedelbara eller mer långvariga skador på slemhinnorna i magsäcken. Här verkar det dock finnas en stor skillnad mellan olika typer av alkoholhaltiga drycker. Jästa alkoholdrycker som vin, öl, champagne, martini och sherry (med upp till 5% alkohol) är de drycker som ökar produktionen av magsaft mest.

Samtidigt som vin kan ge en ökad magsyraproduktion har just vin visat sig ha en överlägsen förmåga att skydda mot vissa negativa bakterier som magsårsbakterien Helicobacter Pylori och andra sjukdomsframkallande bakterier.

Vad som kan vara överraskande är att andra jästa, men därefter destillerade drycker såsom whiskey, brandy, rom och likörer som armagnac, calvados och cointreau med en högre alkoholstyrka än 5% inte ger någon ökning eller till och med hämmar syrasekretionen (produktionen av magsaft). Det verkar alltså som att det inte bara hänger på alkoholhalten, utan att destilleringen tar bort de substanser som bidrar till den ökade magsyraproduktionen. Alternativt tillkommer något under destilleringsprocessen som istället hämmar denna process. Med detta i åtanke kanske den där snapsen vid midsommarbordet är ett bättre alternativ för magen jämfört med andra drycker?

Vad säger low FODMAP-dieten?

Har man valt att under en period gå efter low FODMAP-diet så kan det vara bra att känna till att vissa alkoholhaltiga drycker har ett lågt innehåll av dessa fermenterbara kolhydrater (FODMAPs). Till dessa hör måttliga mängder av de flesta alkoholhaltiga dryckerna såsom öl, rött vin, torrt vitt vin och mousserande vin. Sött vitt vin och rom har däremot ett relativt högt innehåll av FODMAPs och skulle därför även i mindre mängd kunna bidra till en ökad gasbildning. Olika skolor betonar olika lösningar, därför är det viktigt att själv känna efter vad som fungerar/inte fungerar.

Måttfullhet är A och O

Precis som med allt annat är det individuellt hur en IBS-mage reagerar på alkohol, även dagsformen har betydelse. Alkohol är självklart ingen bra dryck att experimentera med för att påverka mag-tarmproblem. Det generella rådet som ofta ges till IBS-patienter om att hantera mat och dryck med måtta och balans och att prova sig fram vad gäller kosten utan för stora svängningar gäller även för alkoholhaltiga drycker. En högtid som midsommar kan därför ställa till det, eftersom just alkoholkonsumtionen då för en del blir mer än måttlig.  Vill man undvika att alkoholen stökar till det i magen på midsommar finns det idag en mängd bra alkoholfria alternativ. Här kan du läsa en kommentar och tips om alkoholfria alternativ eller gå in på Systembolagets hemsida för fler förslag.

midsommar

IBS vänliga tips inför midsommar

Avslutningsvis, har vi, som vid andra högtider där fokus ofta ligger på mat och umgänge, ställt samman några goda råd som hjälper magen att hålla sig glad(are) under midsommar:

  • Ät regelbundet och i små portioner – ät hellre mindre mat ofta än mycket mat på en gång. Kanske inte ta jordgubbarna direkt efter sillen, utan ta en paus emellan? Eller är det möjligt att dela upp måltiden med små avbrott för någon trevlig midsommarlek?
  • Fysisk aktivitet är dessutom bra för magen – det hjälper tröga magar att få lite fart och för de som besväras av gaser kan den fysiska aktiviteten hjälpa naturen på traven med att avlägsna gaser samt lätta på knipkänslor. Små grodorna runt midsommarstången borde alltså vara ett utmärkt sätt att få igång en trög mage och få ut gaser.
  • Ät långsamt – det tar en stund att känna av mättnadssignalerna, stanna upp och känn efter så att du slipper känna att det där sista du tog blev alldeles för mycket. Många snapsvisor ger bra pauser i måltiden (OBS det är ok att sjunga och skåla i annat än snaps).
  • Finfördela maten och tugga väl för magens skull
  • Gå på toaletten så fort och så ofta du behöver – kanske en skitsak men din ensak! Glöm inte detta oavsett om utedasset på torpet luktar illa, det är viktigare att sköta magen.
  • Dra ner på sånt som retar magen – kanske vet du redan nu att det är vissa saker du kan dra ner på för att undvika förvärrade magproblem, till exempel kolsyrade drycker och för mycket sötsaker.
  • Anpassa rätterna efter din mage – fokusera inte för mycket på det du inte kan äta, utan njut istället av allt du kan äta trots dina IBS-besvär. Om ni är många som firar tillsammans kanske du kan be om att få anpassa några rätter till vad din mage tål, eller vad passar bättre än knytkalas på midsommar. Ta med något som alla runt bordet mår bättre av att äta!
  • Hitta magvänliga alternativ –  på midsommar har både sill och gräslök en central roll. En god nyhet är att gräslök inte är samma sak som lök/vitlök, utan innehåller färre fruktaner och är låg på FODMAPs, vilket i teorin borde vara snällare för magen. När det gäller sill, välj någon “renare” sort, utan ingredienser som irriterar magen.

Lägg gärna upp dina egna tips på hur du kommer till bukt med IBS eller orolig mage på vår Facebook- eller Instagramsida. Annars vill vi på alltomibs.se passa på att önska er alla en…

GLAD MIDSOMMAR!

Publicerat av: alltomibs.se | Redaktör

Referenser

  1. The effects of alcohol consumption upon the gastrointestinal tract.Bujanda L. Am J Gastroenterol. 2000 Dec;95(12):3374-82.

  2. Vårdguiden Stockholms län

Mer från alltomibs.se


Om Rifaximin

Rifaxamin är en läkemedelssubstans som just nu genomgår fas III studier för IBS-D (diarrè IBS). (Uppdaterad 3 juni 2015) Rifaxamin finns sedan länge på olika marknader runt om i världen (över 30 länder) för behandling…

Läs mer

Om IBS i Nyhetsmorgon

Forskaren Per-Johan Lindfors och medicinreportern Anna Bäsén intervjuades nyligen om IBS i morgonsoffan på TV4. En kort intervju där de främst belyste vikten av information kring IBS vilket vi ju också tycker är viktigt. Du…

Läs mer