Fråga dietisten

dietistallt om IBS

Vi glädjer oss åt att få jobba med Lena Böhn, legitimerad dietist. Hon kommer att finnas tillgänglig här via Fråga dietisten-spalten varje onsdag för att besvara era frågor om IBS och andra mag-tarmsjukdomar.

Om Lena

Lena Böhn är legitimerad dietist som har jobbat som forskare på Mag-tarmlab på Sahlgrenska Universitetssjukhus i Göteborg. Där har hon träffat många som lider av IBS och andra mag-tarmssjukdomar.

Som doktorand fördjupade sig Lena i ämnet IBS och mat. Hon jämförde om personer med IBS äter annorlunda än normalbefolkningen i Sverige och undersökte om personer med IBS upplevde sig vara känsliga mot olika livsmedel. Hon genomförde en studie på personer med IBS som fick testa kolhydratrik mat med och utan ett tillsatt matsmältningsenzym samt en studie där deltagarna fick testa två olika dieter för att undersöka om någon av dem var mer effektiv för att lindra symtom vid IBS. Doktorandtiden avslutades med disputation i januari 2015 då Lena försvarade sin avhandling. Lena är alltså medicine doktor inom just IBS och mat.

Vad är en dietist?

Vill du veta mer om vad en dietist gör kan du läsa det här.

Din fråga

Ställ din fråga till dietisten via formuläret nedan. Observera att du inte får ett personligt svar skickat till din e-post. Vår dietist besvarar frågor i den mån hon hinner och svaren sammanställs sedan på alltomibs.se. Tjänsten är gratis och vi kommer inte att publicera några personuppgifter annat än förnamn. Läs mer om våra villkor här.

Svara på frågan för att garantera att du inte är en robot.